Asgari ücretlinin bayram hesabı acı tabloyu gözler önüne serdi!

Asgari ücretlinin bayram hesabı acı tabloyu gözler önüne serdi!
22 Haziran 2023 10:38

CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay Kurban Bayramı’nda asgari ücretle geçimini sağlamak zorunda kalan milyonlarca vatandaşın durumunu gözler önüne serdi.

 

 

Milletvekili Akay üç çocuklu çekirdek bir ailenin bayram masraflarını hesaplayarak vatandaşın bayramı sevinçle değil buruk ve acı bir şekilde karşıladığını dile getirdi.

 

 

Asgari Ücretli Bayram Alışverişine Dahi Çıkamaz Oldu

 

 

Asgari ücretle geçinen vatandaşın neredeyse bir aylık maaşı bayram alışverişinde harcamak zorunda kaldığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalar Türkiye’de asgari ücret civarında bir ücretle çalışanların oranının yaklaşık yüzde 50 olduğunu gösteriyor. Ailelerini de dahil ettiğimizde on milyonlarca yurttaşımız asgari ücretle yaşamını idame ettirmeye çalıyor. Gün geçtikçe maaşı eriyen, cebindeki parası pul olan asgari ücretli vatandaşlarımız, ‘Bayramı nasıl karşılayacağım?’ diye kara kara düşünüyor. Geçimini asgari ücretle sağlayan üç çocuklu bir ailenin en sade bayram alışverişi cebindeki paranın neredeyse tamamını silip süpürüyor.” dedi.

 

 

Basit Bir Bayram Alışverişi 7 Bin 628 Lira Tutuyor

 

 

Asgari ücretle geçinmek zorunda kalan vatandaşların hayatlarının her geçen gün daha da çekilmez bir hal aldığını vurgulayarak asgari ücretle hayatını idame ettiren bir vatandaşın bayram alışverişi yaptığında cebinden kaç liranın çıkacağını kalem kalem aktaran Milletvekili Akay, “Asgari ücretle geçinen bir ailenin uygun fiyatlı market ve uygun fiyatlı giyim mağazasından alışveriş yapacağını varsayarak bir liste hazırladık. 5 kişilik bir ailenin bayram boyunca evinde pişireceği yemeklerin masraflarını hesaba katmadan sadece kolonya, şeker, baklava ve meyveden oluşan mutfak alışverişi 1.325 lira; gömlek, pantolon ve ayakkabıdan oluşan giyim alışverişi için ise 6 bin 303 lira harcaması gerekiyor. Asgari ücretle aylık geçimini sağlamaya çalışan bir emekçi, sade bir bayram alışverişi yaptığında aldığı asgari ücretin 7 bin 628 lirasını bayram alışverişinde harcayacak.” ifadelerini kullandı.

 

 

Asgari Ücret Yönetmeliğine Uymadan Asgari Ücreti Belirleyen İktidar Halkın Sorunlarını Anlayamaz

 

 

Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’nin dördüncü maddesi asgari ücreti şu şekilde tarif eder, ‘Asgari ücret işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti ifade eder.’ Asgari ücretli şu an ne ev kirasını ne faturalarını ödeyebiliyor ne de karnını doyurabiliyor. İktidar, asgari ücretin tanımına dahi uymayan bir ücretle yurttaşlarımızı yaşamaya mahkûm etti. Eskiden bayramı dört gözle bekleyen anne ve babaları şu an bayram geliyor diye huzursuzluk ve mutsuzluk kaplıyor. Anne ve babalar bayramı nasıl karşılayacağız diye kara kara düşünüp cefa çekiyor, bu tablonun sorumluları ise saraylarında sefa sürüyor.” şeklinde konuştu.

 

 

5 KİŞİLİK BİR AİLENİN BAYRAM ALIŞVERİŞİ

 

 

Mutfak:

Karışık Bayram Şekeri 1 Kg: 150 Lira
572 gr Bayram Çikolatası: 290 Lira
1 Litre Kolonya: 90 Lira
1 Kg Fıstıklı Baklava: 390 Lira
Su Böreği 1 kg: 215 Lira
Elma 1 Kg: 25 Lira
Erik 1 Kg: 50 Lira
Armut 1 Kg: 30 Lira
Kayısı 1 Kg: 25 Lira
Muz 1 Kg: 60 Lira
Toplam: 1.325 Lira

 

 

Giyim:

Baba:
Gömlek: 350 Lira
Klasik Ayakkabı: 600 Lira
Pantolon: 900 Lira
Anne:
Tunik: 400 Lira
Pantolon: 330 Lira
Ayakkabı: 350 Lira
Çocuk 1:
Tişört: 120 Lira
Pantolon: 280 Lira
Çocuk Ayakkabı: 500 Lira
Çocuk 2:
Tişört: 120 Lira
Pantolon: 280 Lira
Çocuk Ayakkabı: 500 Lira
Yetişkin Çocuk:
Gömlek: 374 Lira
Pantolon: 450 Lira
Spor Ayakkabı: 749 Lira
Toplam: 6.303 Lira

 

Toplam Harcama: 7 bin 628 lira

· Mutfak ve giyim alışverişi uygun fiyatla satış yapan firmadan alınan rakamlara göre hesaplanmıştır.