AOÇ'de inşaat izni sonrası ödül olarak ABD gezisi

AOÇ'de inşaat izni sonrası ödül olarak ABD gezisi
23 Ocak 2013 11:14

AOÇ’de Tabiat Varlıklar Kurulu üyelerinin ABD’nin Orlando şehrine geziye gönderildiği ve masrafları belediyenin ödediği iddia edildi.

Uzun zamandır yapılaşma konusuyla gündeme gelen Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) SİT derecesini düşürerek yapılaşmaya izin veren bazı kurul üyelerinin ABD’ye götürüldüğü iddia edildi.

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Umut Oran, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:

Söz konusu projenin uygulanabilmesi için, 1. derece SİT alanı olan AOÇ’nin bu statüsünde değişiklik yapılması gerekmekte midir?

Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm bakanlıklarına bağlı Tabiat Varlıkları Kurulu üyeleri, AOÇ’nin 3. derece SİT alanı yapılmasına ilişkin bir karar almış mıdır?

AOÇ’nin statüsüyle ilgili değişiklik kararını alan söz konusu kurul üyelerinin, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Ocak 2013’te ABD’nin Orlando kentine yapılan ve bir hafta süreceği belirtilen, ‘mesleki tetkik’ gezisine katıldıkları doğru mudur?

Söz konusu heyet üyeleri kimdir ve bu geziye hangi görevle katılmışlardır? Bu kişiler yurtdışına çıkışlarını bakanlığınıza bildirdi mi?

Heyet üyelerinin, gezi süresince masraflarını Ankara Büyükşehir Belediyesi mi karşılamıştır?

Ankara 1 ve 2 Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları’nı, başkanlığında toplayan Ankara
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kasım Kayıhan’ın ABD’de olduğu, özel kalem görevlilerince doğrulandı. Yetkililer, ABD gezisinin amacının, “kentsel dönüşüm konusunda inceleme yapmak olduğunu” ifade etti.

Mimarlar Odası tepki gösterdi

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’a konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, koruma kurulunun AOÇ ile ilgili SİT alanı kararının geçen yılın sonunda alındığını belirterek, ABD’nin Orlando kentindeki Disneyland’e yapılacak gezinin bu karar karşılığında verilen bir rüşvet olduğunu ileri sürdü.

SİT derecesinin 3. dereceye indirilmesiyle çiftlik için sınırsız yapılaşmanın önünün açıldığını belirten Hakkan, AOÇ için 1998’de alınan 1. derece SİT alanı kararının, koşullar değişmeden yine kurul kararıyla bozulmasının manidar olduğunu kaydederek, “Buraya Disneyland yapacakmış. Eskiden biz mimarlar kurullara izleyici olarak girebiliyorduk. Şimdi tüm yapı değişti” diye konuştu.