Antalya, Akaseki'de HES eylemi

Antalya, Akaseki'de HES eylemi
12 Nisan 2013 11:00

Antalya’nın Akseki İlçesi Gümüşdamla Köyü’nde HES inşaatına karşı çıkan köylüler, köyde ÇED Raporu konusunda bilgilendirme yapmak isteyen heyeti protesto etti.

HES’ler ve ÇED Raporu hakkında bilgi vermek için köy giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevli Ceren Göl, Selma Koç, DSİ’de görevli Osman Ekşi ve Antalya Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, köylülerin tepkileriyle karşılaştı. Toplantının yapılacak köy meydanında jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı.

İlgili birim müdürleri, ÇED raporu hazırlanmadan önce halkı bilgilendirmek istediklerini, HES’lerin yapım aşamasında ortaya çıkacak olumsuzlukların neler olduğu, HES’lerin yararlarının neler olduğunu anlatmak için toplantı düzenlediklerini söyledi. Heyet, yapılacak çalışmalar öncesinde bölge halkının görüşlerini almak istediğini belirtti.

HEYETİ PROTESTO ETTİLER

Heyete tepki gösteren köylüler, HES’lerin ekolojik dengeyi bozacağını, suların kuruyacağını veya azalacağı, su bulamayan canlıların öleceğini belirterek HES projesine karşı olduklarını belirtti. Toplantıya katılmayacaklarını belirten köylüler, alkışlar, ıslıklar ve sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Köylüler adına açıklama yapan Gümüşdamla Köyü Derneği Başkanı Mehmet Özkan, değirmen regülatörü ve HES inşaatının bir an önce durdurulmasını istedi.

DAVAYI BİZ KAZANDIK

HES projesinin iptali ve inşaatın durdurulması için açtıkları davayı kazandıklarını belirten Özkan, HES ihalesini alan şirket, tekrar ÇED süreci başlatmak istiyor. Mahkeme bizim leyhimize karar verdi. Yetkililerden mahkeme kararını acilen yerine getirmelerini ve inşaatı durdurmalarını istiyoruz dedi. HES yapımı için 2010 yılında da toplantılar yapılarak vatandaşların kandırıldığını belirten Özkan, Firma yetkilileri ÇED raporu ve bütün izinlerin alındığını söyledi. Ancak bize gerekli izinlerin ve belgelerin alınmadığını, projenin eksikliklerini ve yaslara aykırı olduğunu belgeledik dedi.

DEREMİZDEN ÇEKİLSİNLER

HES inşaatının ‘imarsız’ ve ‘kaçak ‘olduğunu, HES’in telafisi olmayan tahribatlara neden olduğunu ortaya koyduklarını belirten Özkan, 2011 yılında HES inşaatının durdurulması için Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme inşaatın durdurulması yönünde karar verdi. Ancak mahkeme kararı uygulanmıyor. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Vadimizde, deremizde, toprağımızda kesinlikle HES istemiyoruz diye konuştu.

TOPLANTIYA KİMSE KATILMADI

Gümüşdamla Köyü’nde oturan Ahmet Özgüven ise mahkeme kararına rağmen çalışmaların gizlice devam ettiğini, yetkilerin kaçak yapıya göz yumduğunu söyledi. Köy Muhtarı Muarem Mendeş ise Doğa tahrip edildi. Köyümüzün kaderiyle oynanıyor. Mahkemenin kararı var. Burada toplantı yapmak istediler. Bizler katılmadık ve tutanak tutuldu. Bizler kesinlikle HES istemiyoruz dedi.