Ankara’da ucuz et ve pirinç, Malatya’da ekmek, Hatay’da su için uzun kuyruklar…

Ankara’da ucuz et ve pirinç, Malatya’da ekmek, Hatay’da su için uzun kuyruklar…
19 Nisan 2023 10:00

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomide sıkıntı varmış, yoo. Biz yolumuza devam ediyoruz” dediği saatlerde yurttaşlar Ankara’da ucuz et ve pirinç, Malatya’da ekmek, Hatay’da su için uzun kuyruklar oluşturdu.

 

Fotoğraf: Twitter/sweidius

 

AKP iktidarının uyguladığı ekonomi politikaları milyonlarca yurttaşı kuyruklara mahkum etti. Birgün’de yer alan habere göre ucuz gıda kuyrukları her geçen gün daha da uzarken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Finans Merkezi açılışında yaptığı konuşmada halkla alay edercesine “Ekonomide sıkıntı varmış, yoo. Biz yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın konuştuğu saatlerde yurdun bir çok yerinde yurttaşlar ucuz et, pirinç, ekmek ve su için kuyruklarda kendisine sıra gelmesini bekliyordu.

 

 

Et fiyatlarına peş peşe gelen zamların ardından Ankara’da Et ve Süt Kurumu’nun önündeki “ucuz” et kuyruğu uzadı. Bir kilo kıymanın market ve kasaplarda 300 liraya dayanması nedeniyle dar gelirli yurttaşların tercih ettiği kurumda kıyma 119 liradan, kuşbaşı et 129 liradan satılıyor. Emekli Ayşe Koç saatlerdir kuyrukta beklediğini dile getirerek şunları söyledi: “Hiçbirimiz zevkten gelip sabahın beşinde buralarda beklemiyoruz. Bize bunu yaşatanlar düşünsün. Açlığın bir şeylere ulaşamamanın ne olduğunu biliyor musunuz? Bu insanlar evlerine belki ayda bir kilo kıymayı ya götürüyor ya götüremiyorlar. Nerede kaldı onur. Aç karına onur olmuyor.”

Emekli olduğunu söyleyen bir başka kişi ise “Mamak’tan geliyorum. Bu bana müstehak değil” diye feryat ederken başka bir yurttaş, “Yazıklar olsun diyorum, başka da bir şey demiyorum. Halimize acıyorum, vatandaş hak ediyor mu?” dedi. Bu arada Ankara Kızılay’da Kumrular Caddesi’nde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) marketi önünde iki kilo pirinci 50 liradan alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Depremin vurduğu Malatya’da afetzedeler Büyükşehir Belediyesine ait ekmek büfesinde günde 2 defa dağıtılan ekmek için soğukta saatlerce sıra bekliyor. Evrensel’in haberine göre, Paşaköşkü Mahallesi’nde ekmek büfesi önünde bekleyen Haydar Polat adlı yurttaş, “Sabah 8, öğlen de 4 gibi ekmek dağıtıyorlar. Günde iki defa, ikişer ekmek veriyorlar. İnsanlar burada yağmurda, soğukta iki ekmek için sıraya giriyor, saatlerce bekliyor yaşlısı, hastası… Olmaz olsun böyle devlet” dedi. Hatay’da ise depremin üzerinden 72 gün geçmesine rağmen su sorunu çözülebilmiş değil. Temiz suya erişim konusunda sıkıntı yaşayan afetzedeler yardımlara mahkum edilmiş durumda. Samandağ’da afetzedeler gönüllü yurttaşların getirdiği suya erişmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

 

‘Sabit fiyat’ uzatıldı

 

 

Polisiye tedbirlerle enflasyonu seçimlere kadar dizginlemek için zincir marketlere ve kasapları denetimden geçirerek “ceza” kesmekle tehdit eden iktidar, Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde başlattığı “sabit fiyat” kampanyasını seçimlere kadar uzattı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nden yapılan açıklamada “Marketlerimizde, Ramazan ayı başında Temel Gıda ve Temizlik ürünlerinde başlattığımız 900 ürünü kapsayan ‘Sabit fiyat’ kampanyasına vatandaşlarımızın göstermiş olduğu çok yoğun ilgiye karşılık olarak 1 ay süreyle uzatılmasına karar verilmiştir. Ramazan ayının coşku ve bereketinin sofralarımızda devam etmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” denildi.