Ankara, Suriye için yeni lider belirlemiş bile!

Ankara, Suriye için yeni lider belirlemiş bile!
7 Ekim 2012 10:25

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için hangi lideri desteklediğini ilk kez açıkladı.

Davutoğlu, Esad’sız bir geçiş hükümeti kurulmasını istediklerini belirtti ve bunun için Esad’ın yardımcısı Faruk El Şara’yı istediklerini ilan etti. Davutoğlu “Faruk Şara gayet akıllı ve vicdanlı bir tutumla bu son olaylarda, katliamların içinde yer almadı. Ama sistemi herhalde Faruk Şara’dan daha iyi bilen yok” dedi.

Rusya ve Çin’in geçiş sürecinin Esad’lı olmasını istediğini de kaydetti.

Davutoğlu, dün TRT-1 televizyonunda “Enine Boyuna” programının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Akçakale saldırısı ile ilgili sorular üzerine Davutoğlu, saldırı sonrasında attıkları adımlar sayesinde artık Akçakale’ye top mermisinin düşmediğini söyledi. Türkiye’nin saldırıyı gerçekleştiren top ve tank bataryalarını susturarak caydırıcılığını gösterdiğini belirten Davutoğlu, “Bundan sonra nereden Türkiye’ye bir saldırı gelirse susturulacak” diye konuştu.
 
‘Faruk el Şara olsun’

Davutoğlu, “Geçiş hükümetinde Esad olmasa bile onun bir temsilcisi olabilir mi?” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Esad’ın temsilcileri şeklinde değil, devletin, sistemin temsilcileri, ya da, yani şu anki diyelim, bazı eli kana bulaşmamış olan. Riyad Hicab kalmış olsaydı olurdu, Faruk Şara olabilir. Anlatabiliyor muyum? Muhalefet de bu isimleri kabule yatkın. Beşar Esad ailesinin Suriye’deki son 20-30 yıl içinde sistemi anlama, yönetme kabiliyeti kadar da Faruk Şara’nın var. Ama Faruk Şara gayet akıllı ve vicdanlı bir tutumla bu son olaylarda, katliamların içinde yer almadı. Ama sistemi herhalde Faruk Şara’dan daha iyi bilen yok.”

Davutoğlu, “Kaçtığı söyleniyor…” denilmesi üzerine de, “Hayır, hala Suriye içinde. Kaçmaya çalıştığı bilgisi geldi ancak ayrılamadığı bilgisi de geldi. Onun detayına, onun da şahsi güvenliği var, girmek istemeyiz hiçbir şekilde…” diye konuştu.
 
 
Faruk el-Şara kimdir?

Suriye Devlet başkanı Yardımcısı Faruk el-Şara, 10 Aralık 1938’de Deraa’da Sünni bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Hava Kuvvetleri pilotu olan Şara, akademik eğitimi ve dil yeteneği sayesinde kısa sürede diplomasi alanında yükseldi. 1984’te Hafız Esad, Şara’yı dışişleri bakanı olarak atadı. Babasının 2000 yılında ölmesinin ardından başa geçen Beşar Esad da 2006’da Sünni kökenli Abdül Halim Haddam’ın istifa etmesi üzerine Şara’yı devlet başkanı yardımcılığına getirdi. Şara’nın Temmuz 2012’de önemli üst düzey toplantılarda yer almaması üzerine ev hapsinde olduğu ya da Ürdün’e geçerek taraf değiştirdiği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Ancak 18 Temmuz 2012’de Şam’da öldürülen rejimin üst düzey üç isminin cenazesine katılarak bu iddiaları yalanladı. Şara, halkı ikna edecek bir kişi olma potansiyeline sahip. Sünniler onunla kendilerini özdeşleştirebilir. Baas Partisi üyesi ve Esad ailesinden iki başkana da sadık olduğu için de Aleviler ile Halep ve Şam’ın tüccar kesiminin desteğini alabilir.