Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda sorular yine yanıtsız kaldı

Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda sorular yine yanıtsız kaldı
12 Ocak 2023 10:57

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda sorular yine yanıtsız kaldı. İktidar milletvekilleri komisyonun çalışmalarının tamamlanmasını istedi, fakat son toplantının haftaya yapılması kararlaştırıldı.

 

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen ve 42 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, ilk toplantıdan bugüne geçen iki buçuk ayda dokuzuncu kez bir araya geldi. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre toplantıda, komisyonun son kez bir araya geldiğini bildiren Komisyon Başkanı AKP’li Taner Yıldız, üç ayın sonunda kendilerine verilen sürenin bittiğini söyledi. Yıldız, komisyon üyeleri ile gerçekleştirilen yerinde inceleme ile birlikte çalışmalarını büyük oranda tamamladıklarını bildirdi. Ancak tartışmaların ardından gelecek hafta bir kez daha toplanılması kararlaştırıldı. Taner Yıldız’a tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, “ek süre” talebinde bulundu. CHP’li Kani Beko, “Hâlâ yanıtlanmamış sorularımız var. Havalandırma ihalesi dört yılda üç kez neden iptal edildi? Buraya sekiz toplantı boyunca kim gelirse gelsin cevabını alamadık” dedi.

 

 

YENİ İPUÇLARI VAR

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise patlamanın nedenlerine ilişkin yeni bilgi ve bulgulara işaret etti. Emniyet Müdürlüğü’nde verilen ifadelerin ve ortaya çıkan belgelerin, facianın nedenlerine ilişkin yeni ipuçları verdiğini, komisyonun bu yüzden de çalışma süresini uzatması gerektiğini vurgulayan Yavuzyılmaz, konuşmasında şunları anlattı:

“Komisyon çalışmaları için mutlaka ek süre alınmalı. Biz her ne kadar bilirkişi ön raporunu ve çeşitli sunumları incelemiş olsak da yangının olduğu, patlamanın gerçekleştiği maden ocağının içinde bir inceleme yapamadık. Bu nedenle yangın bittiği anda komisyon üyelerinin Amasra’ya tekrar giderek ve yer altına inerek inceleme yapması gerekiyor. Aksi takdirde bu faaliyetlerimiz masa başı çalışması olarak kalacak.”

Yavuzyılmaz şöyle devam etti: “Patlamanın gerçekleşme ihtimallerinden sadece birini ele aldık. Ama yeni bilgilere göre patlama daha önce açıklanan seviyeler yerine -350, -310 arasındaki dördüncü barutçunun patlatma yapmış olduğu yerde yaşanmış olabilir. Bu bir şüphedir ve araştırılması gerekir.”

İktidar partisi temsilcileri ise rapor yazma aşamasına geçilmesi gerektiğini kaydetti. Tartışmaların ardından komisyonun gelecek hafta içi final toplantısı için bir araya gelmesi ve daha sonra raporun kaleme alınmasına karar verildi.

 

 

OTOPSİ RAPORU ÇELİŞKİLİ

 

 

TTK’nin Komisyon üyelerine yaptığı sunumda, faciada yaşamını yitiren barutçunun kazanının sorumlusu olduğu yönünde bir izlenim oluşturduğu öğrenildi. Sunumda, hayatını kaybeden madenci için “Ateşleme işleminin kurallara aykırı şekilde yapılması hususunun bu kazanın gerçekleşmesinin en önemli sebebi olduğu değerlendirilmektedir” ifadesine yer verildi. Yavuzyılmaz ise sunumun otopsi raporları ile çeliştiğine dikkat çekerek, “Burada hayatını kaybeden şehit madencimizde yanıkların ve kırıkların olması gerekirdi ama otopsi raporlarına göre barutçu zehirlenerek hayatını kaybediyor, yani yanık veya travmaya bağlı değil” dedi.