Alevilerin evi işaretleniyor

Alevilerin evi işaretleniyor
4 Ağustos 2012 10:18

Balıkesir’in Altınoluk ilçesindeki Hedef Sitesi’nde önceki gece Alevi ailelere ait 7 ev kimliği belirsiz kişilerce işaretlendi. Aileler evlerinin işaretlenmesinden tedirgin olurken, olay yerinde incelemelerde bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Yönetim Kurulu üyesi Vedat Kara, Alevilere yönelik baskıların artarak sürdüğünü söyledi.

Kara, “Aileler evlerinin işaretlenmesinden tedirgin ve rahatsız. Alevilere yönelik girişimler sıradan hale gelmeye başladı. Bu tür olayları derin devlet veya bir başka güçlerin üzerine yıkmak pek mantıklı değil. İktidarın açıklamaları bu tür ayrımcılıkları körüklüyor” dedi.

Balıkesir’in Altınoluk ilçesinde 120 haneli Hedef Sitesi’nde, Alevi ailelere ait 7 eve kimliği belirsiz kişilerce çarpı işareti konuldu. Sabah evlerine işaret konulduğunu gören aileler, tedirgin olarak durumu jandarmaya bildirdi. Jandarma tarafından olay yerinde tutanak tutulurken, evleri işaretlenen aileler durumu Altınoluk’ta bulunan Alevi derneklerine bildirdi.

Alevi Kültür Dernekleri yöneticileri ile Vedat Kara evleri işaretlenen ailelerle görüşerek bilgi aldı. Kara, “Alevi ailelerin evlerinin işaretlemesi rastgele ve yanlış anlaşılabilecek bir işaretleme değil. Jandarma olay yerine gelerek tutanak tutmuş. Ancak ortada kim ya da kimlerin yaptığına yönelik bir durum yok. Yetkililer ‘inceleniyor’ diyor. Sitede yaşayan bir görgü tanığının ifadesi var. ‘Sitenin etrafında gece 1-2 genç gördüğünü, sabah evlerdeki işaretleri gördükten sonra bu kişilirin yapmış olabileceğini’ belirtiyor” dedi.

Bu işaretlerin aileleri tedirgin ettiğini dile getiren Kara, ailelerin “Bizim buradan gitmemezi istiyorlar. Komşularımız da duyarlık göstermiyor” dediklerini aktardı.

‘Adli bir vaka değil’

Kara, 7 evin işaretlenmesinin sıradan adli bir vaka gibi gösterilemeyeceğini söyledi. Alevilere yönelik saldırı ve taciz olaylarının artık sıradan bir hale geldiğini anlatan Kara şöyle devam etti: “Biz bu tür olaylarla karşılaştığımızda bunu derin güçlerin, derin devletin yaptığı söyleniyor. Bunu onların üzerine yıkmak yerine, iktidarın Alevilere yönelik sözlerinin ardından başlayan ayrımcılık refleksine bakmak gerekiyor. Belki kişisel çıkarlar, nefret Alevilere dönük tepki haline dönüşebilir. Ama siyasilerce yaratılan nefret dili bunda etkili oluyor. Alevilerden rahatsız olan birilerinin bunu yapmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Kadına yönelik bir taciz olayı nasıl kapatılıyorsa bu tür olaylar da kapatılmak isteniyor.”

Olay kapatılmak istendi

Balıkesir’de yaşayan Baki Kargın ise evlerinin işaretlenmesi olayıyla ilgili şunları söyledi: “Burada 31 Temmuz gecesi 6 yaşında bir çocuğa Alevilerin evinin önünde sahur vakti davul çaldırdılar. Ertesi günde işaretleme olayı yaşandı. Bölgeye CHP, EMEP ve İHD’den yetkililer gelerek inceleme yaptılar. Burada uzun zamandır böyle bir oyun söz konusu…”

Alevlere ait 7 eve kimliği belirsiz kişilerce çarpı işareti konuldu

Cumhuriyet – ALİ AÇAR