ALEVİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

ALEVİLER İKİYE BÖLÜNDÜ
9 Eylül 2011 10:07

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ilk kez Aleviliğe ilişkin bilgiler de yer alacak. Bu durumdan bazı Alevi örgütlerince tarihi bir adım olarak yorumlanırken bazıları da yasak savma olarak değerlendirdi.

Yeni ders yılında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik de yer alacak. Aleviliğin ders kitaplarına girmesi bazı Alevi örgütleri tarafından yasak savma olarak değerlendirilirken bazı örgütler tarafından tarihi bir adım olarak yorumlandı.

 

Alevi çalıştaylarında alınan karar uyarınca hazırlanan yeni ders kitapları ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar okutulacak. 7. sınıfa kadar olan kitaplarda, Aleviliğe ilişkin çok fazla bilgi verilmezken İslam tarihinde Hz. Ali’nin yeri ve cesareti konu ediliyor. 7. sınıf kitabında ise “Oruç İbadeti” ünitesine Alevi “MuharremOrucu” konusu da eklendi.

 

Caferilik ve Nusayrilik konularını da içeren kitapta Aleviler, “Hz. Ali’yi seven, sayan ve ona taraftar olan kişi” olarak tanımlanıyor. Alevilerin Allah’ın birliğine inandığı, Hz.Muhammed’i son peygamber olarak kabul ettiği, kutsal kitaplarının Kur’an-ı Kerimolduğu, Hz.Muhammed’i ve onun ehl-i beytini sevenMüslümanlar oldukları bilgisine yer veriliyor.

 

‘AİHM’Yİ BY-PASS ETMEK İÇİN YAPILDI’

Alevilik konusunun ders kitaplarına girmesi Alevi örgütleri tarafından farklı şekillerde yorumlandı:

 

- Selahattin Özel (Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı): Kitapta Aleviler “Hz. Ali’yi seven, sayan ve ona taraftar olanlar” olarak tanımlanıyor. Başbakan da ‘Ben sizden daha fazla Ali’yi seviyorum’ diyor. O zaman Başbakan bizden daha Alevi. Aleviliğin tanımı bile bu konuyu nasıl sulandırdıklarının göstergesi. AİHM kararlarını by-pass etmek için yapıldı.

 

- Murtaza Demir (Pir Sultan Abdal Vakfı Kurucu Genel Başkanı, Yazar): Hem, ‘Bakın Aleviliği ders kitaplarına koyduk, daha ne istiyorsunuz’ demek için hem de AB’nin taleplerini karşılamak için bunu yaptılar. Yasak savmaktan başka bir şey değil.

 

- Fermani Altun (Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı): 85 yıldır yasaklanan Alevilik ilk defa ders kitaplarına giriyor. Bu olumlu bir gelişme, tarihi bir adım. Alevilerin taleplerinin karşılanması için bunlar yetmez. Diyanet’in de yeniden yapılandırılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması gerekiyor.

 

- Doğan Bermek (Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı): Kitapların içeriğini bilmiyoruz. İnceledikten sonra sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz ancak olumlu bir adım.