Akşener partisinin parlamenter sistem önerisini açıkladı…

Akşener partisinin parlamenter sistem önerisini açıkladı…
26 Mayıs 2021 11:24

İYİ Parti’nin ‘parlamenter sistem’ çalışması, Genel Başkan Meral Akşener tarafından açıklandı.

 

 

YENİ SİSTEM ÖNERİSİ

 

 

* Büyük Türk Milleti; iyi ve cesur evlatlarının, bugün, burada. Yolsuzluğun, yoksulluğun ve yasakların sebebi olan, bu ucube sisteme son vereceğiz.

* Yolsuzluğun, yoksulluğun ve yasakların sebebi olan bu ucube sisteme son vereceğiz. Hukuksuzluğu, adaletsizliğe dur diyerek milletimizin huzuru, gençlerimizin refahı için İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi milletimizle birlikte inşa edeceğiz.

* İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nedir? Sosyal hayattan, adaletten demokrasiye, doğadan her alana ülkemizin karşılaştığı tüm sorunların anahtarıdır.

* Türkiye’nin partili cumhurbaşkanlığı sistemi ile içine düşürüldüğü sıkıntılardan çıkış yoludur. Adaleti, vicdanı, liyakatı, devlet geleneğine yakışanı gösteren, devletle milleti yeniden buluşturan bir sistem tasarısıdır.

* Bugün tüm gerçekliği ile yaşadığımız yönetim krizi, ekonomik sorunlar ortaya çıktı. Türkiye bugün otoriterleşmiş bir rejimle baş başa kalmış durumda.

* 12 Eylül Darbesi ve devamındaki süreç, yüksek seçim barajı ve seçim kanunlarındaki çarpıklıklar dolayısıyla, iktidar partilerine, aldıkları oy oranından daha büyük bir güçle, ülke yönetme imkanı verdi. Ülke yönetimini ortak akıldan uzaklaştırdı.

* Yıllar boyu yaşadığımız bu siyasi felaketin ardından, FETÖ terör örgütünün, 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi ve devamındaki OHAL döneminde, darbe girişimiyle mücadele sloganları eşliğinde, Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçildi.

* Yüzde 50+1’i sağlamak için, her şeyin mübah görüldüğü bu sistem, siyaseti, seçmeni ve dolayısıyla milletimizi kutuplaştırdı.

* Milletimizin, gelenek ve görenekleriyle harmanlanmış, birlik ve dayanışma kültürü, yerini kutuplaşmaya, birbirinden uzaklaşmaya, gündelik diyaloglarda bile, hakaret dilinin kullanıldığı bir siyasi iklime bıraktı.

* Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi nedeniyle, devletimizin köklü kurumları zayıflatıldı, kurumsal hafızasına zarar verildi ve binlerce yıllık devlet geleneğimizin yarattığı birikim, açıkça tasfiye edilmeye çalışıldı.

* Bunların neticesinde ise, bugün tüm gerçekliğiyle yaşadığımız yönetim krizi, ekonomik sorunlar ve toplumsal deformasyon ortaya çıktı.

 


MADDE MADDE ANLATTI

 

1- Tarafsız Cumhurbaşkanı. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemde, TC, Başbakan ve Bakanlar Kurulu tarafından yönetilecek. CB’nin hiçbir parti ile bağlantısı olmayacak. Devletin ve milletin birliğini temsil edecek. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemde CB’nin görev ve yetki alanı, demokrasinin tıkandığı anlarda kurumlar arasından hakemlik vazifesini ifa eden devletin en üst organı şeklinde düzenlecek. Böylece partili CB’nin Meclis’imizi etkisiz hale getiren karar ve uygulamaların önüne geçilecek. Yasama gücü yeniden TBMM’ye devredilecek. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemde CB, yalnızca bir dönem görev yapabilecek, görev süresi 6 yıl olacak, aktif siyasete dönemeyecek.

2- Çoğulcu demokrasi, katılımcı yönetim, güçlü meclis… Partili CB sistemine geçildikten sonra anayasa ve anayasal kurumlar etkisiz hale geldi. TBMM’nin etkinliği azaldı. Karar süreci bir kişiye teslim edildi. Ortaya sorunlu bir demokrasi çıktı. Sorunlu bir yargı, sorunlu ekonomi demektir. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, çoğulculuğa dayanacak. Uzlaşmacı ve kapsayıcı siyasetin yapılmasını sağlayarak demokrasimizi güçlendirecek. Koalisyon hükümetleri bugüne kadar, Erdoğan tarafından ülkenin kalkınmasının, ekonomik refahın önünde büyük engel gibi gösterildi.