‘AKP’nin oylarında düşüş bekleniyor’

‘AKP’nin oylarında düşüş bekleniyor’
12 Mart 2024 12:00

Yerel seçimler için geri sayım sürerken; Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan 31 Mart’ta sandığa gitme potansiyeliyle ilgili değerlendirmede bulundu. Kulislere göre AKP’nin oylarında yüzde 3-5 puanlık bir düşüş bekleniyor.

 

 

Siyaset gündeminin tamamen yerel seçimlere odaklanlandığı şu günlerde; adaylar da sahada olmayı sürdürüyor.

Son olarak Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan ‘yerel seçimin dinamiklerinin sandığa etkileriyle ilgili siyasi masalarda yapılan değerlendirmeleri’ aktardı.

Babacan, seçimin Ramazan ayına denk gelmesinin etkilerinin görüleceğini, seçimlere katılımın az olacağını ve bir rakibe saldırmanın onun avantajına dönüştüğünü yazdı.

 

“Bir başka konu yerel seçim kampanyasının Ramazan ayına denk gelmesinin etkileri. Bu konuda farklı görüşler var. Bunun avantaj olacağını veya dezavantaja dönüşeceğini savunanlar bulunuyor. Bazıları iftar sofralarında her şeyin artan fiyatını görmenin ve bunun sürekli konuşulmasının AKP’yi zor durumda bırakacağı söylüyorlar. Bazı siyasilere göre, yerel seçim yarışı nedeniyle herkes Ramazan paketi hazırlayarak, yardım paraları dağıtacak. Bu durum, dar gelirlilere sorunlarını bir süre unutturacağı için iktidar açısından avantaj yaratacağı iddiası var.”

 

 

SANDIĞA GİTME ORANINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

 
“Başka bir analiz ise yerel seçimlerde sandığa gitme potansiyeliyle ilgili. Genel seçimlere kıyasla sandığa gitme oranında düşüş bekleniyor” değerlendirmesini yapan Babacan, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

“AKP’li yaşlı ve emekli seçmenin bir kısmının protesto ederek sandığa gitmeyebileceği konuşuluyor. İktidar değişikliği söz konusu olmadığı için seçmen reflekslerinin zayıfladığı, ayrıca kısa süre önce yapılan genel seçimler nedeniyle de bıkkın seçmen sorunu yaşandığı anlatılıyor. Tüm bu analizler sonucunda AKP’de hem YRP etkisi hem de seçmen tepkisi nedeniyle Türkiye genelindeki oylarda yüzde 3-5 puanlık bir düşüş bekleniyor. YRP’nin İstanbul’da yüzde 3,5, Türkiye genelinde yüzde 4,5-5 oyunun olduğu iddia ediliyor.”