AKP’den şok kanun teklifi! “Tekke ve Zaviye Kanunu’nu kaldıralım”

AKP’den şok kanun teklifi! “Tekke ve Zaviye Kanunu’nu kaldıralım”
11 Kasım 2013 15:49

AKP Ankara Milletvekili Nazmi Haluk Özdalga; Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun’un yürürlükten kaldırılmasına dair kanun teklifini AKP Grubu’na sunduğunu söyledi.

 

Özdalga, “Her şeyden önce en önemli gerekçe bu kanun artık Türkiye’de hiçbir ihtiyacı karşılamıyor. Bir görüşe göre 1925 tarihinde kabul edildiğinde o zaman bir ihtiyacı karşıladığını ileri sürenler var. Bu tartışmaya girmek istemiyorum. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla hiçbir hükmü bir ihtiyaca karşılık vermiyor. Bu kanunun bir paragrafında bazı unvanlar bazı sıfatlar yasaklanıyor. Yasaklanan sıfatlardan bazıları dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık gibi unvan ve sıfatlar, onunla beraber falcılık, üfürükçülük gibi bazı sıfatları yasaklıyor. Bu iki grup unvan ve sıfat toplumsal tasavvurda kesinlikle bir arada düşünülen ve birbirine yakın değerler taşıyan sıfatlar değil. Bu cemevleri ile tartışmada cemevlerinin ibadet yeri olamayacağını ileri sürenlerin kullandıkları bir iki önemli gerekçeden bir tanesi de bu kanun. Bu gerekçede ortadan kalkmış olacak. Bu kanun aynı zamanda yürürlükte olan anayasamızın 174. maddesinde kabul edilen inkılap kanunlarından bir tanesi. 8 tane inkılap kanunu zikrediliyor. Bunlarla ilgili anayasamızda getirilen düzenleme aynen şöyle: ‘anayasanın halkoyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin anayasaya aykırı şekilde olduğu anlaşılamaz ve yorumlanamaz’ diyor. Bu 8 kanunun hiçbiri anayasamıza aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve böyle bir iddiada bulunulamaz diyor. Bizim böyle bir iddiamız yok. Bizim yürürlükten kaldırılmasını teklif etmemizin sebebi anayasa hükümlerine aykırılık değil, temel gerekçe hiçbir toplumsal ihtiyacı artık karşılamaz olduğudur” diye konuştu.

 

Özdalga, “Bu kanunun kalkması cemevlerinin ibadet hane olmasını sağlayacak mı?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “Bu kanun yürürlükten kalkarsa cemevleri ile ilgili kolaylaşmış bir durum olacak. Cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesine karşı çıkanların kullandığı önemli gerekçelerden bir tanesi bu.”

 

Cemevlerinin ibadet yeri olması konusunda kendi fikirlerini açıklayan Özdalga, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konuda bir kanun yapılmasını ben uygun görmüyorum. Devletin hükümetlerin bu konuda söylemesi gereken tek şey var, ‘belirli bir inanç mensupları için onlar kendi ibadet yerleri olarak nereyi kabul ediyorsa biz kabul ederiz.’ Camiler ve mescitler ibadet yeri, devlet öyle tarif ettiği için değil, insanlar öyle kabul ettiği için.”