AKP kulisleri: Erken seçim gündeme gelebilir
26 Mart 2024 10:11
AKP’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa gereği üçüncü defa aday olabilmesinin yolunun açılması için, seçim kararının Meclis tarafından alınmasına dair senaryolar tartışılıyor.
Anayasaya göre Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabiliyor. Meclis’te seçimlerin yenilenmesi kararı için üye tam sayısının beşte üç (360 milletvekili) çoğunluğu gerekiyor.
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, AKP’de Erdoğan’ın yeniden adaylığı konusunda henüz partinin karar organlarında bir görüşme yapılmadı. Ancak, partinin kurmayları seçimlerin yenilenmesi kararının Meclis tarafından alınabilmesi formülünün 2027 yılında gündeme getirilebileceğini kaydediyor. AKP’de tartışılan formüle göre, 2028 Mayıs’ta yapılması gereken seçimlerden bir yıl önce, TBMM’nin seçimlerin yenilenmesi kararı alabilmesi için AK Parti ve MHP imzasıyla bir teklif getirilecek.
AKP kurmayları “Seçimlerin yenilenmesi gündeme gelirse, muhalefetin de destek vereceğini düşünüyoruz. Seçimden kaçamazlar, kaçarlarsa halkın karşısına çıkamazlar” görüşünü savunuyor. Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı seçimlerin yenilenmesi kararının alınmasına yetmiyor. Muhalefet cephesinde ise şimdilik bu formüle destek verilmesi mümkün görülmüyor. AK Parti yöneticileri, yerel seçim sonuçlarının muhalefet cephesinde ‘Çok şeyi değiştireceğini’ bu sebeple 2027 yılına gelindiğinde Meclis’ten bir erken seçim kararının çıkmasının mümkün olabileceğini düşünüyor.
Nuray Babacan: Kurtulmuş, tüm partilere ve STK’lara yeni anayasa konusunda çağrı yapacak ve varsa önerilerini isteyecek
Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan da konuya ilişkin şu bilgileri aktardı:
“Ara sıra gündeme bir girip, bir çıkan diğer konu ise yeni Anayasa. İktidarın ihtiyacına göre gündemin aralarına serpiştiriliyor. Bu konuda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başrol olmak istiyor. Genel olarak inisiyatif almaktan kaçan Kurtulmuş, tüm partilere ve STK’lara yeni anayasa konusunda çağrı yapacak ve varsa önerilerini isteyecek. AKP’liler, diğer yandan partileri ziyaret ederek yeni anayasa çağrısı yapmayı planlıyorlar. Parti kurmayları, “Tüm bu öneriler toplandıktan sonra ortaya ortak bir metin çıkmasını hedefliyoruz. Ortak öneriler bir araya getirilecek ve anayasa değişikliği metni hazırlanacak” iddiasındalar. Yeni anayasanın en fazla 100 maddeden oluşması, ikincil mevzuat konusu olabilecek düzenlemelerin anayasa dışına bırakılması planlanıyor. Gerçekleşmesi hayal gibi görünen yeni anayasa, biz gazetecilerin onlarca kez yazacağı bir konu olmaya devam edecek gibi…”