AKP çiftçinin kimyasını bozdu

AKP çiftçinin kimyasını bozdu
30 Mayıs 2012 13:24

CHP Mersin Milletvekili Seçer, AKP’nin uyguladığı çarpık tarım politikalarıyla sınıfta kaldığını ve çiftçinin kimyasını bozduğunu söyledi. Seçer, “Şimdi siz, kafanızı kuma gömerek ‘Bu sektörde sorun yok’ diyerek bugün için günü kurtarabilirsiniz ama bu sıkıntı yarın yine karşınıza gelecek” dedi.

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Vahap Seçer, AKP’nin uyguladığı çarpık tarım politikalarıyla üreticilerin, çiftçilerin kimyasını bozduğunu söyledi. Ölü hayvanlara destekleme alındığını, sektörde denetimin olmadığını belirten Seçer, temel girdi fiyatlarının sürekli arttığına dikkati çekti.

Seçer, TBMM Genel Kurulu’nda tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar ve bunların çiftçiler üzerindeki olumsuz etkileri konusunda yaptığı konuşmada, çiftçilerin dertlerinin arttığına dikkati çekti. “Çiftçi borcunu ödeyemiyor, intihar ediyor” diyen Seçer, borcunu ödeyemeyen ya da üretimden ailesini geçindirecek geliri elde edemeyen çiftçilerin doğduğu yerleri terk etmek zorunda kaldığına vurgu yaptı. “Çiftçi, köyünü toprağını terk ediyor, büyük şehre gidiyor. Aç, sefil, işsiz, güçsüz yaşamak zorunda kalıyor” diyen Seçer, ekonomik büyümenin kağıt üzerinde kaldığını ve halka yansımadığını vurguladı.

SINIFTA KALDINIZ

AKP’nin “Tarım sektöründe başarılıyız” iddiasının, rakamlara takla attırılmasına rağmen TÜİK’in yalanladığını belirten Seçer, en temel girdi olan gübre, akaryakıt, zirai ilaç ve elektrik fiyatlarının son on yılda sürekli arttığının altını çizdi. Seçer, “Türkiye tarihinde ilk defa, sizin döneminizde Kurban Bayramı’nda kurbanlık koyunu ithal etmediniz mi! Bugün hala hayvancılık sektörü kriz yaşıyorsa, bugün hala bitkisel üretim sektörü, meyve sektörü ya da narenciye sektörü sorun yaşıyorsa, üretici bas bas bağırıyorsa herhalde yalan söylemiyor. ‘Ben para kazanamıyorum’ diyen üretici yalan söylemiyor. Siz politikalarınızda sınıfta kaldınız” diye konuştu.

BAKANINIZ BÜROKRATINIZ ÇALIŞMIYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Başbakan’a sunduğu raporlarda bile rakamlarla oynadığını ve Erdoğan’ın “Ya, yapma Sayın Eker, yani sen bana matematiği unutturdun” dediğini hatırlatan Seçer, “Bugün, tarım sektörünü sevk ve idare edenler işin ehli insanlar değil. Gidin alanlara, tarım sektörünün, üretimin önemli olduğu bölgelere gidin, sahada bir tane tarım konusunda uzman insan göremezsiniz. Bu işler masa başında olmaz. Bakanınız çalışmıyor, bürokratlarınız çalışmıyor, çalıştıramıyorsunuz, sorunlara vakıf değilsiniz” dedi.



ÇİFTÇİNİN KİMYASINI BOZDUNUZ

AKP’nin istikrarsız ve sürdürülebilir olmayan projeleri ile sektörün yönetilemez hale geldiğini vurgulayan Seçer, şöyle konuştu:

“Gidin traktör galerilerine, ikinci el traktörlerle dolu. Şimdi, üretici para kazanıyor ise bu traktörleri niye satıyor? Borcunu ödemek için satıyor, evine haciz gelmesin diye satıyor. Şimdi siz, kafanızı kuma gömerek ‘Bu sektörde sorun yok’ diyerek bugün için günü kurtarabilirsiniz ama bu sıkıntı yarın yine karşınıza gelecek, geçtiğimiz seçim gelmedi, gelecek seçimde gelecek. Seçim önceleri kesenin ağzını açıyorsunuz, önemli bir seçmen kitlesi çiftçi, birkaç milyar lirayla işi kurtarıyorsunuz ama sorunları öteliyorsunuz. Çiftçinin kimyasını bozdunuz, çiftçinin psikolojisini bozdunuz yani tarım sektöründe yaşanan sorunların çiftçiye olan etkisi, tek cümleyle, çiftçinin kimyasını bozdunuz”