AKİT NAKİTTİR!

AKİT NAKİTTİR!
27 Eylül 2011 14:49

Zamanında birçok aydını hedef gösteren Yeni Akit ( Eski adıyla Vakit )  uzun süredir silah reklamı yapıyor.

 

Yeni Akit logosunun hemen yanında yer alan reklamda ‘Peşin Fiyatına 10 Taksit’ yazıyor ve iki adet tüfek fotoğrafı yer alıyor.

 

2010’da değişen yasal değişiklikle beraber silah reklamları da hükümetçe serbest bırakılmış bundan da Vakit Gazetesi hemen nasiplenmeye başlamıştı.

 

Reklamı görenler önce şaşırmışlar ardından bu şaşkınlık tepkiye dönüşmüştü. Reklam Yaratıcıları Derneği : “Silahın Reklamı olmaz” deyip buna karşı kampanya bile başlattılar. Umut Vakfı bu sorumsuzluğun önlenebilmesi için hala çabalıyor. 

 

Bazı siyasi partiler de boş durmamış buna yönelik girişimlerde bulunmuşlar. 2011 yılında DSP Gençlik Kolları tüm ülkede “Mavi Barış” adlı bir kampanya başlatmış. O dönem mecliste bir yasa teklifi bile hazırlayan DSP Gençlik Kolları tüm milletvekillerine bir mektup yollayarak : ” 2012 Yılı Silahsızlanma Yılı olsun” diyerek konuyu en üst noktaya kadar taşımışlar.

 

HH olarak görüştüğümüz DSP Gençlik Kolları Genel Başkanı Seyit Tosun şunları kaydetti : ”  

 

Ülkemizde polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2008 yılı (Ocak – Mart) ilk üç ayında, 2007 yılına kıyasla, silah kullanımında %57 artış olduğunu ortaya konulmuştur. Ateşli silahlardan çıkan kurşunlarla her gün 8 kişi yaşamını yitirmekte, 2 kişi ise yaralanmaktadır.

 

Türkiye’de bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kolektif çalışmalar ortaya konulmalıdır. Eğitim kurumlarından, sivil toplum örgütlerine, bireylerden ailelere, toplumun tüm kesimine ve basın kuruluşlarına kadar herkesin silahların olumsuzlukları hususunda farkındalığı arttıracak eylemler ortaya koyması sağlanmalıdır. Sigaraya karşı yapılan kampanyanın bir benzeri, silahlanmaya karşı da yapılmalı ve toplumsal bir seferberlik başlatılmalıdır. ” Diyerek durumun vehametini ve ciddiyetini ortaya koydu.

 

Yeni Akit gazetesinin “Vakit Nakittir” anlayışı  silah reklamları nedeniyle çocukların gelişiminde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Çocuklar silah reklamları nedeniyle iletişimi silah olarak algılayabilmektedir. Zaten şiddet içerikli dizi ve filimlerin rahatça ulaşılabildiği bir ortamda  HH olarak durumu siz değerli okuyucularımızla paylaşmayı sorumlu gazetecelik anlayışımızın bir gereği olarak görmekteyiz.

 

HH