AK Parti’nin kalesi Fatih, CHP’ye mi geçiyor?

AK Parti’nin kalesi Fatih, CHP’ye mi geçiyor?
23 Mart 2024 09:44

AK Parti’nin kalesi Fatih’in el değiştirmesi hiç olmadığı kadar mümkün. AK Parti, seçimi kazanmayı garanti görse de CHP’li kurmayların aktardığına göre oy farkı iki bine kadar düşmüş durumda.

 

 

‘FARK YÜZDE BİRE İNDİ’

 

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre AK Parti’nin kalesi olarak tarif edilen Fatih, 31 Mart akşamı sürprizlere oldukça açık görünüyor. Mütedeyyin kesimin etkili olduğu Fatih’te sokakta duyulan rahatsızlıkların başında AK Parti hükümetinin İsrail ile ticari ilişkileri yer alıyor. Seçmenler yine de en önemli sorun olarak ekonomiyi görüyor. Biriken sorunlar, Fatih’in değişime gebe olduğuna işaret ediyor. Üstelik AK Partili M. Ergün Turan ilçede yalnızca afişler ve devasa pankartlar dışında bir çalışmaya yoğunlaşmış değil. Bunun en önemli nedenlerinden birinin ise Turan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) aday olmak istemesi belirtiliyor. Yine de Turan’ın Fatih’i kazanacağından emin olduğu öne sürülüyor. Öte yandan Mahir Polat ise çok yoğun bir kampanya yürütüyor. Polat kampanyaya başlamasıyla ilçede CHP’nin yüzde 23 olan oyunu anketlerde yüzde 41’lere kadar çıkarmış görünüyor. Çeşitli anketlerde puanlar değişse de iki aday arasındaki farkın Mahir Polat aleyhine yüzde bir civarında olduğu ifade ediliyor. Ancak bu anketler yaklaşık olarak 15 gün öncesine ait.

 

 

SON HAFTA VİRAJI

 
İlçede AK Parti’ye tepkili seçmenle ev ziyaretleri üzerinden ilişki kuran Yeniden Refah Partili Halit Özkarataşlıoğlu’nun 10 bine yakın oy alması durumunda AK Parti’nin tahtından olması güçlü ihtimaller arasında değerlendiriliyor. Öyle ki Mahir Polat’ın rakibi Mehmet Ergün Turan’la arasındaki oy farkını iki bine kadar düşürdüğü anketler mevcut. Ancak bu anketler kamuoyuyla paylaşılmayanlar arasında. Fatih’te at başı ilerleyen sürecin son bir haftalık virajda da devam etmesi muhtemel.

AK Parti’nin kalesi olarak bilinen Fatih aslında önceki seçim sonuçlarına bakıldığında değişim rüzgârlarının estiği yerlerden oldu. İlçede 2019’da tekrarlanan seçimde Ekrem İmamoğlu, yüzde 49,51 ile Fatih’te Binali Yıldırım’ı geride bırakmıştı. Binali Yıldırım ise yüzde 49,37 oy almıştı.

 

 

‘AK PARTİLİYİM AMA HEPSİ SİYONİZME HİZMET EDİYOR’

 
Mahir Polat, Fatih sokaklarında yürürken dikkat çekici bir ilgiye mazhar oluyor. Çocuklar ve gençler tarafından tanınan Polat’a kamu görevlileri tarafından da özel bir sempati var. Yoldan arabasıyla geçenler, kameraların kapatılmasını rica edip, Mahir Polat’a desteğini belirtiyor. Keza AK Partili bir seçmen de benzer şekilde kameraların kapatılmasını söyleyip Polat ile kısa bir sohbet gerçekleştiriyor. Sohbetin konusu Türkiye’nin İsrail ile ticari ilişkileri. AK Partili seçmen sadece seçmen olmadığını da belirterek Fatih’te yıllarca AK Parti kadrolarında yer aldığını söylüyor. Devamında ise şunları aktarıyor: “AK Partiliyim ama artık fikrim değişti. İnsanlar ölüyorken bunlar eğleniyor, şatafat içinde yaşıyorlar. Filistin benim için çok önemli. AK Parti için yıllarca çalıştım ama artık bitti. İnşallah bir gün bu illüzyondan çıkacağız. Memleketçi olmayın. Bakın onlar kendi adamlarını koydular her yere. Siyonizme hizmet ediyorlar. Seçim için kararımı henüz vermedim, siz olabilirsiniz, başkası olabilir bakacağım. AK Parti gelmesin de…”

 

 

‘YÜZÜNÜ GÜNLÜK HARCAMALARI AZALTMAYA DÖNDÜ’

 
İlçede dış politikadan ekonomiye değin pek çok anlamda iktidara karşı tepki oluşmuş durumda. CHP’ye mesafeli duran mütedeyyin kesimin YRP’yi tercih edebileceği ifade edilenler arasında. Yoksulluk ise başka bir sorun. Ancak Mahir Polat bu konuya yoğunlaşmış görünüyor. Fatih’i kazanması durumunda ilk elden yapılacakları şöyle sıralıyor: “Okul beslenme desteği, Fatih süt, gebe beslenme desteği, Malta Çarşısı restorasyonu, emekliye pazar desteği, Bozdoğan Kemeri, Çukurpazar Çarşısı dönüşümü, Fatih kentsel dönüşümü, üniversite öğrencilerine -İBB’ye ek- 9 bin lira destek, kreş, kent lokantasını hayata geçireceğiz.”

 

 

‘ÇOK İLGİ GÖRÜYORUZ’

 
Günün sonunda Mahir Polat’a Fatih’te son durumun ne olduğunu, CHP’ye mesafeli seçmenle nasıl bağ kurduklarını soruyoruz. Polat, “15 gün öncesine kadar 1,5-2 puanlık bir fark vardı. Aklımızda gönlümüzde ne varsa onu yapıyoruz. 20 yıldır devlette çalışan birisiyim. Son 5 yılda Ekrem başkanla yaptığımız her işte halkçı bir devlet yönetimini savunan, daha sivil, daha gündelik hayata bağlı ve bu toprakların mayasıyla ilişkisini hiç kesmeyen birisiyim. 110 gündür sahadayız. Çok yoğun çalışıyoruz, sahada en fazla yerel yönetim projesinin ortaya konulduğu bir süreç oldu. Sahanın ilgi gösterdiği bir seçim süreci geçiriyoruz” dedi.

 

 

‘OY ENDEKSLİ BAKMIYORUZ, FATİH’İN DUYGU DURUMUNU YANSITMAYA ÇALIŞIYORUZ’

 
Polat, seçim sürecini yalnızca oy endeksli ele almadıklarını vurgulayarak şöyle devam ediyor: “Biz sadece oy endeksli düşünmüyoruz. Sorunları beraber düşünmek ve sorunların toplum tarafından nasıl algılandığını görmekle mükellefiz. Vatandaş şu anki Türkiye’den çok kaygılı. Son seçimin sonuçlarından hakikaten rahatsız bir toplum var. AK Parti hükümetinin ülkeye bir şey veremediğini insanların duygu durumundan anlayabiliyorsunuz. Biz de Türkiye’nin sorunlarını yerel yönetimden düşünerek, insanlardan damıtarak getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Seçim çalışmamız bir anlamda Fatih’in duygu durumunu yansıtmada önemli. Bir kariyer planı peşinde değiliz.”

 

 

‘ETİKETLERİ AŞTIĞIMIZ BİR SÜREÇ OLDU’

 
Türkiye’de zümre ve parti siyasetinin, özellikle kodlanmış kümeler siyasetinin ülkeyi kutuplaştıran bir yere taşıdığına dikkati çeken Polat, “Toplumun öteki mahallesinde, duygusal krizlerle ötekileştirilmiş, insanların birbirini tanımadığı evrenleri aşmaya çalışıyoruz. Bu açıdan bizim için bu süreç oldukça iyi. Etiketleri aştığımız bir dönem oldu. Yaşamım burada geçti, Fatih benim güvendiğim bir ilçe. İnsani ilişkilerin bu tür yanıltıcı siyasi hegemonyaları aşacağına hep inanmışımdır. Bu doğrultuda aklı ve fikri olan birisiyim. Şu ana kadar bu tür zümre ayrımları görmedik. Ben her türlü siyasi görüşün de özeleştiri yapmasını, farklı algılarla kodlanmış dünyaları siyasetçilerin aşması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye toplumu bütünlüklü şekilde dertleri, duyguları ortak olan bir toplum. Bizim sahada gördüğümüz ve anketlere de yansıyana göre Fatih’te herkes sürprize hazır olsun. Türkiye toplumu siyasi klikleri ve kale tabirlerini terk etmesi gerektiğini dair Fatih’in model olduğunu görecek” diyerek sözlerini bitiriyor.