‘AK Parti, anayasadaki açığı halı altına süpürmeye çalışmış’

‘AK Parti, anayasadaki açığı halı altına süpürmeye çalışmış’
16 Ocak 2023 11:25

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 seçimlerinde ikinci kez cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından hazırlanan mazbatanın, “13. Cumhurbaşkanı” şeklinde yazıldığına, ancak bunun daha sonra AKP’nin isteği üzerine düzeltildiğine dikkati çekti.

 

Fotoğraf: Reuters

 

 

Yetkin, gazeteci Deniz Zeyrek’in DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin’e atfen açıkladığı belgeleri köşesine taşırken, “AK Parti’nin bu açığın sadece farkında olmakla kalmayıp halının altına süpürmeye çalıştığını da gösteriyor” yorumunu yaptı.

 

 

Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan 2017’de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin desteğiyle kabul edilen anayasaya göre yapılan 24 Haziran 2018 seçimlerinde 2014’den beri sürdürdüğü cumhurbaşkanlığına yeniden seçildi.

Erdoğan 2014’te 12’inci cumhurbaşkanı seçilmiş olduğu için YSK da seçilme mazbatasını, ’13’üncü Cumhurbaşkanı seçilmiştir’ diye hazırlayıp 4 Temmuz 2018’de TBMM’ye gönderdi. Buraya kadar süreç normal seyrindeydi. Ancak AK Parti hukukçuları, buradaki 13’üncü Cumhurbaşkanı vurgusunun yeni anayasanın 101’inci maddesindeki, ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir’ hükmü nedeniyle Erdoğan’ın 2023 seçimlerindeki adaylığı bakımından sorun çıkaracağını fark ettiler.

 

Bunun üzerine dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 5 Temmuz 2018’de YDK Başkanlığı’na bir yazı yazdı. Kahraman, ’13 rakamına, cumhurbaşkanlığı görevi yapan kişi sayısı hesabından veya seçim sayısından ulaşılamadığı görülmüştür’ diyor, ‘konunun tekrar değerlendirilerek oluşan tereddüdün kaldırılmasını’ istiyordu.
Böylelikle 2023 seçiminde Erdoğan’ın muhtemel cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerine tartışmanın ortadan kaldırılacağı hesaplanıyordu. Öte yandan YSK, TBMM’nin talebi üzerine karar değiştirdiğini da yazıyla kayda geçirmiş oluyordu.”

 

 

Yazının tamamı için tıklayın.