AGİT Heyeti Kırım’a sokulmadı

AGİT Heyeti Kırım’a sokulmadı
9 Mart 2014 09:44

Twitter’dan açıklama yapan AGİT yetkilileri, ekibin Ukrayna’nın Herson kentine geri dönmek zorunda kaldığını bildirdi. Olay Rusya yanlısı silahlı güçlerin uluslararası denetçilerin Kırım’a girmesine ilk engel oluşu değil.

 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, Kırım’a gönderdiği ekibin girişine Rusya yanlısı silahlı güçlerin engel olduğunu bildirdi.

 

Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Rus güçlerinin yarattığı karışıklıklardan dolayı Sivastopol’daki konsolosluklarını tahliye etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

 

Bu arada Ukrayna’nın geçici dışişleri bakanı, krize diplomatik ve barışçı çözüm önerisinde bulundu. Andrii Deşçitsya Kiev’de yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın “somut çözüm getirecek her olasılığa hazır olduğunu” açıkladı. Ancak Deşçitsya “Kırım’ın Ukrayna toprağı” olduğunu vurguladı.

 

Dün Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Obama’nın Rusya’nın Kırım’da devriye gezen birliklerini çekmesi, uluslararası gözlemciler ve insan hakları denetçilerinin girişine izin vermesi gerektiği konusunda Avrupa Birliği liderleriyle görüş birliği içinde olduğu bildirildi. Ayrıca Rusya’dan, Ukrayna’da Mayıs ayında yapılacak seçimlere destek vermesi de istendi.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Amerika’yı, ikili ilişkileri zedeleyecek şekilde “aceleci ve sorumsuz adımlar atmaktan” kaçınması yönünde uyardı.

 

KIRIM’DA MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEDE

 

AGİT’in Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Kırım’daki durumun aynı zamanda medya özgürlüğü açısından da krize yol açtığını bildiriyor.

 

Ukrayna’ya dört günlük bir ziyarette bulunan Mijatoviç, özellikle Kırım’da habercilere yönelik tehdit, dayak ve sansürleme olaylarına sıkça rastlandığını, Kırım’da haber yapmaya çalışan medya çalışanlarının güvenliği konusunda kaygı duyduğunu belirtti. Mijatoviç ayrıca Kırım’da bazı Ukrayna televizyonlarının yayından kaldırıldığını da kaydetti.

 

Bir Ukrayna füze savunma üssünün yakınında Rusya yanlısı silahlı grupların gazetecileri alıkoyduğu gözlenirken, Simferopol’de (Akmescit) bir gazetecinin silah zoruyla fotoğraf makinesine el kondu. Gazetecinin saldırıya uğrayan ve soyulan diğer gazetecileri fotoğrafladığı belirtildi.

 

Dün Ukrayna’nın geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, Kırım’da 16 Mart’ta yapılması planlanan referandumu iptal eden bir kararnameye imza atmıştı. Kırım’da Moskova yanlısı yerel parlamento, yarımadayı Rusya’ya bağlamak amacıyla bu referandumu düzenleme kararı almıştı.

 

Öte yandan Rusya parlamentosunun üst meclisinin başkanı Valentina Matviyenko, Kırım referandumda Rusya’ya bağlanmaya karar verirse sonucu destekleyeceklerini söyledi.

 

Kaynak: Amerika’nın Sesi