ABD’den Cumhuriyet açıklaması: Derin endişe duyuyoruz

ABD’den Cumhuriyet açıklaması: Derin endişe duyuyoruz
1 Kasım 2016 09:30

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın bilgilendirme toplantısında Cumhuriyet gazetesine yönelik dün sabah gerçekleştirilen operasyona ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kirby, toplantının başında henüz soru-cevap bölümüne geçmeden değindiği konuya ilişkin şunları söyledi:

 

 

 

“Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin en saygın gazetelerinden biri olan Cumhuriyet’in yayın yönetmeni Murat Sabuncu’nun bu sabah erken saatlerde gözaltına alınmasının, hafta sonu yeni basın kurumların kapatılması, çok sayıda gazeteci ve köşe yazarının da aralarında bulunduğu; muhalif medya organlarına yönelik resmi baskının artışından derin kaygı duymaktadır. Birleşik Devletler, Türkiye Hükümeti’nin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne getirme çabalarına, elbette, destek veriyor. PKK dâhil her türlü teröre karşı mücadelesinde dostumuz ve NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız. Ancak Türkiye’nin müttefiki ve dostu olarak, Türkiye Hükümeti’ni hukukun üstünlüğünün ve temel özgürlüklerin koruma altına alınması için teşvik ediyoruz. Demokrasiler bilhassa zor zamanlarda, muhtelif fikirlerin ifadesine izin vererek daha çok güçlenir. İfade, fikir ve basın özgürlüğünü baskı altına almak, terörle mücadeleye destek olmaz, yalnızca demokrasilerin istikrarının garanti altına alınmasını sağlayan temek özgürlüklere zarar verir.”

 

 

HRW’TAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon, son kapatılan basın kuruluşları ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarının tutuklanmasının, Türkiye’de hükümet ve Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı baskı ve yasakların giderek derinleştiğinin kanıtları olduğunu belirtti.

HRW, Türkiye’de son iki günde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında, “Türkiye’deki son bağımsız muhalif gazetelerden biri olan Cumhuriyet’in ‘saçma’ suçlamalarla hedef alınması, Türkiye hükümeti ve Cumhurbaşkanı’nın uyguladığı baskının ne kadar derinleştiğini gösteriyor” dedi.

Örgütün Türkiye direktörü Emma Sinclair Webb, “Darbe girişiminden bu yana 160’tan fazla yayın kuruluşu kapatıldı. Zalimce susturulmayan sadece birkaç muhalif ses kaldı” diye konuştu.

Webb “Seçilmiş belediye başkanlarını tutuklamak ve bağımsız medyaya yapılan saldırılar, Türkiye’nin siyasi liderlerinin demokrasinin en temel ilkelerini bile sayıp saymadığını ciddi şekilde sorgulamaya neden oluyor” dedi.

 
AVRUPA’DAN ‘KIRMIZI ÇİZGİ’ AÇIKLAMASI

 

 

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik dün sabah başlatılan PKK/KCK ve FETÖ/PYD operasyonlarına ilişkin gözaltıların, “düşünce özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizgiyi” aştığını ifade etti.

 

 

Schulz, bu kararın “siyasi” olduğunu belirterek şunları yazdı: “Murat Sabuncu’nun ve diğer Cumhuriyet’te çalışan gazetecilerin gözaltına alınması, ifade özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizginin bir kez daha geçilmesi anlamına geliyor. Cumhuriyet Gazetesi sadece bağımsız bir gazete değil aynı zamanda, ülkenin en eski seküler gazetesi ve cumhuriyetin bir kurumudur”

 

 

 

AP Başkanı Schulz, “AB’nin darbe girişiminin ardından demokrasiyi savunan Türk vatandaşlarının cesaretini takdir ettiğimi daha önce belirtmiştim ama sürmekte olan tasfiye, hukuk ve güvenlik saiklerinden ziyade siyasi kaygılarla yapılıyormuş gibi görünüyor. İdam cezası, seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması ve üniversite personelinin seçilmeden atanması üzerindeki tartışmalar, Türk hükümetinin birlikten çok kutuplaşma peşinde olduğunu gösteriyor” açıklamasını yaptı.