Altı liderin imzaladığı metinde 12’nci madde detayı: 1 Nisan 2024

Altı liderin imzaladığı metinde 12’nci madde detayı: 1 Nisan 2024
7 Mart 2023 08:59

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı yerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a çağrı yaptığı, masadan ayrılma noktasına geldiği süreçte iki belediye başkanının “Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması” formülüyle yeniden masaya döndü.

 

 

“Teklif” olarak masaya sunulan, liderlerin değerlendirmelerinin ardından kabul edilen formül ‘ortak yol haritası’ metninin 12’nci maddesinde, “İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır” ifadeleriyle yer aldı.

 

KRİTİK TARİH 1 NİSAN 2024

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre liderler görüşmesinde İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterileceği bilgisi üzerine gün içinde yaşanan hukuki tartışmalar masada da değerlendirildi. İki belediye başkanın görev süresi devam ederken cumhurbaşkanı yardımcısı olmasının anayasaya aykırı olacağına dönük açıklamaların ardından liderler metne, “uygun gördüğü zamanda” ifadesini ekledi. Bu ifadeyle “uygun görülen tarih” olarak, iki belediye başkanın görev süresinin sonunu, yani 1 Nisan 2024 tarihinin sonrasının işaret edildiği öğrenildi.

 
Buna göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı takdirde Yavaş ve İmamoğlu 1 Nisan 2024 tarihinden sonra “tanımlanmış görevlere” atanacak. Bu sayede de ortaya çıkan “anayasaya aykırı” tartışmalarının önüne geçilmesi hedeflendi.

 

 

AKŞENER, İMAMOĞLU VE YAVAŞ’I ÖZELLİKLE GENEL MERKEZE DAVET ETTİ

 
İYİ Parti lideri Akşener’in “CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı” çıkmasının ardından ittifakta oluşan “düğüm” İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı formülünü liderlerin kabul etmesiyle çözülmüş oldu.

Edinilen bilgiye göre Akşener toplantıya katılma kararı almadan önce söz konusu öneriye liderlerin sıcak bakması ile yetinmedi. İki belediye başkanından liderler toplantısı öncesinde İYİ Parti Genel Merkezi’ne gitmelerini istedi.

Hafta sonu CHP lideri Kılıçdaroğlu ile toplantılarının ardından iki belediye başkanının İYİ Parti lideri Akşener ile görüşeme planı CHP’den yapılan “iradelerinin Sayın Genel Başkanımıza bağlı olduğunu, aday olarak da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmek istediklerini iletecekler” açıklaması sonrası gerçekleşmemişti. Akşener’in özellikle iki belediye başkanından İYİ Parti Genel Merkezi’ne gitmelerini rica etmesinin ardında bu açıklamanın olduğu değerlendirmesi yapıldı. İmamoğlu ve Yavaş liderler toplantısı öncesinde Akşener’i İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti ve bu görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.