CHP’li Gök, Bakan Kurum’a sordu! ‘Geri dönüşüm işçilerinin hangi eylemleri kamu zararına yol açtı?’

CHP’li Gök, Bakan Kurum’a sordu! ‘Geri dönüşüm işçilerinin hangi eylemleri kamu zararına yol açtı?’
30 Ekim 2021 10:54

Son bir kaç aydır atık toplama depolarına düzenlenen baskınlarda çok sayıda işçi gözaltına alındı.

 

 

Çöplerden topladığı katı atıkları geri dönüşüme kazandırarak evlerini geçindirmeye çalışan işçilerin yaşadığı mağduriyetler CHP Ankara milletvekili Levent Gök’ün önergesiyle Meclis gündemine taşındı.

 

 

CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ekim ayı içerisinde atık kâğıt işçilerinin depolarına üst üste yapılan baskınlarda emekçiler gözaltına alınmış, çekçeklerine el konulmuştur. Ankara ve İstanbul Valilikleri çevre ve halk sağlığını tehdit ettikleri, haksız kazanca ve kamu zararına yol açtıkları gerekçeleriyle kâğıt toplayıcılığını yasaklamış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum denetimlerin belediyelerden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almamış tesislere yönelik olduğunu açıklamıştır. Tesislere yönelik denetimlerde yurttaşlarımızın gözaltına alınması ve emekçilerin ekmek teknesi olan çekçeklerine el konulmasının sebepleri anlaşılamamıştır. Kâğıt toplayıcılığı yapan düzensiz göçmenlere yönelik operasyon yapıldığına ilişkin açıklamalar anlam taşımamaktadır çünkü aynı operasyonlarda Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan emekçiler hakkında da işlem yapılmıştır.

 
Kâğıt toplayıcıları şehirlerdeki çöp toplama ve ayrıştırma işlemlerine büyük katkı koyan, alın teri ile ailelerinin geçimini sağlamaya çalışan emekçilerdir. Kâğıt toplayıcılarının atık dönüşüm sistemine entegre edilmesi yerine baskı uygulanarak ekmeklerinin elinden alınması vicdanen kabul edilemez. Sözü geçen emekçilerimize ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmazken valilik kararları ve genelgeleriyle yapılan işlemler mağduriyetleri beraberinde getirmektedir. Geri dönüşüm işçilerinin çözüm taleplerine ivedilikle yanıt verilmeli, binlerce insanımızı açlığa iten uygulamalardan vazgeçilmelidir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:
1. Geri dönüşüm emekçilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda haklarında işlem yapılan işçilerin sayılarını uyruklarına göre açıklar mısınız?
2. Geri dönüşüm emekçilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınarak İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezlerine götürülen kişilerin sayısını açıklar mısınız?
3. Geri dönüşüm emekçilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda el konulan çekçek sayısını açıklar mısınız?
4. Geri dönüşüm işçilerinin halk sağlığını tehdit ettikleri, haksız kazanca ve kamu zararına yol açtıkları eylemlerini açıklar mısınız?
5. Özellikle büyükşehirlerde atık toplama ve dönüştürme faaliyetlere önemli katkı sunan, yurttaşlarımızın rızaları ile attıkları çöpleri ayrıştıran geri dönüşüm işçilerine yönelik operasyonlar ile elde edilmek istenen sonuçları açıklar mısınız?