‘Yanan yerleri imara açtırmayız’

‘Yanan yerleri imara açtırmayız’
21 Ağustos 2021 08:00

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban yanan orman alanlarının imara açılmasıyla ilgili herkesin ciddi endişe içinde olduğunu söyledi. Alban, “Alanların turizm bölgesi ilan edilmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Oraların yeniden yeşil ve orman olmasını istiyoruz” dedi. Alban, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bölgeye ziyaretlerinden sonra tedirginlik yaşadıklarını söylerken, “Yangına maruz kalan yerlerin turizm gelirleri yüzde 80 oranında düştü” diye konuştu.

 

 

Orman yangınlarıyla birlikte zor günler geçiren Muğla’da yaraların sarılmasına yönelik çalışmalar devam ederken CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban önemli açıklamalar yaptı. Alban, yangınla mücadele yönetiminin başarısızlıkla sonuçlandığını vurgularken birçok yerde yangınların yanacak bir tane bile ağaç kalmaması nedeniyle ancak söndüğünü söyledi. Alban, yangına maruz kalan yerlerde yüzde 80 oranında bir turizmde düşüş meydana geleceğini anlattı. Orman alanlarının imara açılmasına yönelik olası çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyen Milletvekili Alban, “Alanların turizm bölgesi ilan edilmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Oraların yeniden yeşil ve orman olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Milletvekili Alban, “Yanan alanların imara açılması ile ilgili endişe çok var. Mesela Bodrum’a giderken Pina Yarımadası var. Orada yangın çıktı. Bugün Antalya’dan AKP milletvekili olan (İbrahim Aydın) Muğla Orman Bölge Müdürüydü. Açıklamalarında ‘yalan alanlar kesinlikle yeşillendirilecek’ diyordu. Şimdi orada aslanlar gibi 3 tane devasa otel var. Onun yanında 4’ncü otel de iznini almış ancak orman olduğu için yapılamamış. Şimdi imara açılır mı? Her şey olabilir” dedi.

 

 

Orman yangınlarıyla mücadele ederken Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘hüküm ve tasarrufu devlete ait olan yerlerin’ Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla turizm bölgesi ilan edilmesine yönelik karar çıkartıldığını anlatan CHP’li Alban, “Nereler kamuya ait? Hazine malı, mera, yayla, orman… Bunların tamamında mera kanunu bir anda yok sayıldı, yayla kanunu yok sayıldı, orman kanunları yok sayıldı. Böyle bir hak verildi. Turizm bakanı isterse istediği yerleri turizm alanı ilan edebilir. Genel Başkanımız da dedi; oraları bizim cesedimizi çiğnemeden imara açamazlar… Biz de açtırmayacağız. Halkımızı getireceğiz, planlama olursa bütün yurttaşlarımızı o meclisin etrafında toparlayacağız ve oraları turizm alanı ilan ettirmeyeceğiz. Yangından çok etkilenmeyen, yeşillendirilmiş, ceviz badem gibi bitkilerle alanları ağaçlandıracağız. Elimizden geleni değil, bizim yapmamız gereken ne varsa o engeli oyup biz oraları turizm alanı değil ormanlık alanı olması için çalışacağız. Eğer oralar imara açılırsa o zaman o bakan yangının neden çıktığını hesabını vermek zorunda kalır” diye konuştu.

 

 

Yangınların yoğun olarak yaşandığı dönemde turizm bakanının bölgele geldiğini ve bunun şüphelere neden olduğunu anlatan Alban, “Tarım ve Orman bakanı ile İçişleri Bakanını anladık da turizm bakanına ‘niye geldin’ diye sorduk. Hatta kendisine ‘kupon arazi mi arıyorsun. Buraları keşif edeceğine buralardan çık bu halk buraları imara açtırmaz’ dedik. Turizm bakanı yanan alanları keşfedeceğini gitsin neden Ukrayna ve Rusya dışındaki ülkeler bize turist göndermiyor onu araştırsın. Turizmci kan ağlıyor ama bakan geliyor burada kupon arazi arıyor” dedi.