Beyaz et üreticileri iflas kıskacında! CHP’li Gök: Sektör hacmi daralıyor!

Beyaz et üreticileri iflas kıskacında! CHP’li Gök: Sektör hacmi daralıyor!
9 Haziran 2021 11:00

Beyaz et üreticileri, döviz artışları yüzünden yüzde 100’ü geçen maliyet artışını tüketiciye zam olarak yansıttı. Yüzde 60’ı geçen artışla beyaz et, kırmızı eti yakaladı. Kilosu 55 liraya çıkan tavuğun tüketimi 22 kilodan 19’a düştü. İflaslar başladı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 


CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Kırmızı ete oranla daha düşük fiyatlanması sebebiyle yurttaşlarımızın geçtiğimiz yıllarda sıklıkla tüketmeyi tercih ettiği beyaz ete gelen zamlar üreticilerimizi ve tüketicilerimizi zor durumda bırakmaktadır.

 

 

Üretim maliyetlerinin sürekli artması sebebiyle beyaz et firmaları küçülmeye gitmekte, kapanan şirketler sektör hacmini daraltmaktadır.

 

 

Sektörde çok sayıda firma el değiştirirken sözü geçen firmaların bir kısmı yabancı şirketlere satılmakta beyaz ette yerli sermayenin payı azalmaktadır.

 

 

Üretim maliyetlerinin çoğunluğunu oluşturan yemde dışa bağımlı olunması sebebiyle döviz kurlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenen sektörün sorunlarına duyarsız kalınmaktadır.

 

 

 

1 kilogram dana kıymanın 60-65 TL, 1 kilogram tavuk kanadının 55 TL’den satıldığı ülkemizde açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan milyonlarca yurttaşımızın sofrasına kırmızı veya beyaz et eklenmesi mümkün görünmemektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2015 – 2020 döneminde beyaz et üreticilerimizin kullandığı tavuk yemlerinin ortalama fiyatları yıllık temelde kaç TL olarak gerçekleşmiştir?
2. 2015 – 2020 döneminde ülkemizde satılan beyaz etin yıllık ortalama piyasa fiyatlarını açıklar mısınız?
3. 2015 – 2020 döneminde ülkemizde kişi başına düşen beyaz et tüketimini yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2015 – 2020 döneminde iflas açıklayan beyaz firmalarının sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2015 – 2020 döneminde el değiştiren beyaz et firmalarının sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2015 – 2020 döneminde tamamı veya bir kısmı yabancı sermayeli firmalara satılan beyaz et firmalarının sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
7. Beyaz et sektöründeki yerli ve yabancı sermayenin güncel paylarını açıklar mısınız?
8. Beyaz et üretimindeki en büyük girdi maliyetini oluşturan yem fiyatlarının düşürülmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?