CHP’li Yeşil: Dünyanın hangi ülkesinde su idaresi kaçak su kullanır?

CHP’li Yeşil: Dünyanın hangi ülkesinde su idaresi kaçak su kullanır?
15 Kasım 2018 15:19

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil, ASKİ’deki usulsüz işlemlerle kamunun zarara uğratıldığı şeklindeki Sayıştay Denetim Raporlarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Yeşil’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

 

 

“Bilindiği üzere, Sayıştay 2017 yılına ait hazırlamış olduğu Denetim Raporlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. İlgili raporların Sayıştay tarafından resmi internet sayfaları üzerinden kamuoyu ile paylaşılması ile birlikte ise, bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ait yapılan incelemeler neticesinde, kamunun zarara uğratıldığı usulsüz ve işlemlere ilişkin menfur tespitler açık kaynak haline gelmiş oldu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle, ayrı ayrı ASKİ’deki usulsüz iş ve işlemler ile ilgili olarak yazılı bir soru önergesi vermiş bulunmaktayım.

 
ASKİ’de mali hesaplara dayalı usulsüz işlemlerden, belediye işçilerinin yıllık izinlerinin kullandırılmaması, kurumun aboneliğinin olmadan kaçak olarak su ve atık su kullandığına dayalı bir çok usulsüz işlem ve iş tespit edilmiş durumda. İlgili denetimlerin başındaki Sayıştay Başkan Yardımcısı’nın istifasının ardından, yüzlerce kamu ve kurum kuruluşundaki işlemler nedeniyle sorumlu bakanlıkların ne tür bir işlem yapacağı ise henüz bilinmiyor. Kurum ve kuruluşlardan raporlardaki aleyhe hususlarla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmıyor.
Türkiye Genelinde birçok kamu kurum ve kuruluşu ile birlikte, Sayıştay’ın 2017 Denetim Raporları ile birlikte kaç belediyenin bahsi geçen yöntemler ile kamuyu zarara uğrattığı hususunun aydınlatılması adına, İçişleri Bakanlığı’nın görev ve yetki alanı dahilinde adli ve idari işlem başlatıp başlatmayacağı şu an için kuşkuludur. Bu konuda geçen hafta yazılı bir soru önergesi vermiştim.ASKİ ile ilgili olarak ilgililerine sormuş olduğum önergeyi bu vesileyle dikkatlerinize sunuyorum.”