Hükümet TSK’ya sürekli açıklama yaptırıyor

Hükümet TSK’ya sürekli açıklama yaptırıyor
28 Kasım 2012 10:34

Farkındaysanız TSK son dönemde sürekli açıklama yapıyor.

 

Safile USUL H&H YORUM


“Toprağımızda ABD askeri yok”
açıklaması, “Patriot füzesinde kumanda bizde olacak” açıklaması, “Patlama açıklaması” vs. vs.
 
Bu açıklamaları yaptıranın Hükümet ve Erdoğan olduğu o kadar belli ki…
 
TSK, çünkü, muhalif partilerin Erdoğan’a yüklendiği ve halkı da AKP’ye karşı olumsuz etkilmesi muhtemel olan sınır ve güvenlik konularında, son zamanlarda neredeyse hergün açıklama yapıyor.
 
Son açıklaması önceki gün Patriot füzeleri ile ilgiliydi. (bu arada yeni bir açıklama yayınlamadıysa tabii)
 
Açıklamada bakın ne deniyor…
 
“1. Hava savunma sistemimizin NATO tarafından desteklenmesi maksadıyla, ülke olarak yapılan resmi talebimizin, NATO müttefiklerimiz tarafından olumlu karşılanması sonucunda, 27 Kasım 2012 tarihinde, Türk ve NATO müttefiklerinden oluşturulacak heyetle Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılabileceği mevzi keşiflerine başlanacaktır.
 
2. Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılması sadece Suriye’den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı, tamamen savunma amaçlı bir tedbir olup “Uçuşa Yasak Bölge” uygulaması veya taarruzi bir harekât için kullanılması
 
4. İntikal ettirilecek Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılacağı bölgeler, sistemlerin miktarı, ülkemize gelecek yabancı personel sayısı ve konuşlanma süresi, icra edilecek olan mevzi keşif faaliyetleri sonucunda belirlenecektir.”
 
Dikkat edilirse, açıklamada, “Ülkemiz” denerek siyasal vurgu yapılıyor ve özneye Hükümet de dahil ediliyor. TSK böylece güvenlik konularındaki karar ve uygulamalarda Hükümeti siyasal bir hedef olmaktan çıkarmaya ve Hükümet’in ülke adına devletle birlikte ve partisel hareket etmeyen bir kişilik olarak algılanmasına yardımcı oluyor ve Hükümet’in, “Füzeler savunma amaçlı” söylemine destek atıyor.
 
Yine, mesela kısa bir süre önce TSK, “Suriye ile ilgili olarak Türkiye’de görevlendirilen ABD askeri personeli yoktur.” açıklaması yapmıştı.
 
Çünkü o dönemde muhalefet Hükümeti Türkiye’ye yabancı asker getirmekle fena halde sıkıştırıyordu ve Hükümet açısından halk içinde yabancı asker getirttiği algısı tehlikeli. Bunu engellemek için de TSK’ya açıklama yaptırarak güven sağlamaya çalışıyor.
 
Yanlarında değildim ama Erdoğan’ın Necdet Özel’e, “Paşam, şu konuda bir açıklama yapsanız iyi olur…” dediğini duyar gibi oluyorum.
 
Peki, TSK’nın Hükümeti rahatlatmak için sürekli açıklama yapmasını eleştiriyor muyum?
 
Hayır, TSK’yı eleştirmiyorum.
 
Sadece Hükümet’in tutumuna ve hareket sınırlarına dikkat çekmek istiyorum.
 
TSK idare etmek konumunda…
 
Ama, Hükümetin elleri birçok etmene bağlı olarak bağlı ve yaptığı işler yanlış, hep zora giriyor, TSK’dan yardım alıyor ve de bu durum siyasal olarak şunu ifade ediyor…
 
Hükümet gerçekte arzu ettiği yönde hareket edemiyor ve hareket tarzının halkta yaratabileceği yansımadan da çok korkuyor.
 
TSK’nın yardımı olmasa tamamen tarumar olur hatta.
 
TSK ama kendinden istenen açıklamayı yapmak zorunda.
 
“Yok, ben senin adına kurtarıcı açıklama yapmam”
diyecek hali yok.
 
Fakat, şeytan beni dürtüyor şimdi…
 
Ama dürtme şeytan…
 
Zaman akıyor nasıl olsa…


Yazarın Son Yazıları:
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu
CHP’ye sığınma arzusu