7 bin aday nereye gitti?

7 bin aday nereye gitti?
14 Ağustos 2012 16:41

KPSS şaibesi sürüyor. Şimdi de sıralamada hata olduğu iddiası ortaya atıldı. Adaylar, ÖSYM’nin açıkladığı istatistiklerle kendi sonuç belgelerindeki ‘sınavı geçerli sayılan aday’ sayısını karşılaştırdıklarında yaklaşık 7 bin kişinin cevap kağıdının sıralamaya alınmadığını ve kayıp olduğunu savunuyor. Uzmanların ise kafası karışık, ‘0’ alan adayların sıralamaya dahil olması gerektiğini düşünen de, sıralama yapılırken ‘0’ alanların dahil edilmediğini düşünen de var.

2012-KPSS’de tartışma sürüyor. Sınav gününden itibaren ‘soruların sızdırıldığı’ iddiasıyla gündeme gelen KPSS’de şimdi de sıralamalarda ve sınavı geçerli sayılan aday sayılarında hata olduğu iddia ediliyor. Adaylar ÖSYM’nin açıkladığı istatistiklerde 931 bin 93 adayın sınavının geçerli sayıldığını ancak, sonuç belgelerinde bu sayısının 924 bin 739 olarak belirtildiğini ifade ederek, 7 bin kişinin cevap kağıtlarının nereye gittiğini soruyor. KPSS adayları sözcüsü Pelin Çalık, “7 bin kişinin nereye gittiğini bilmiyoruz. Sıfır mı aldılar yoksa ÖSYM bir hata mı yaptı belli değil. Bunun açıklanması gerekiyor. Ancak, bizim asıl sorunumuz baştan beri şaibeli olan bu sınavın iptal edilmesidir. Çünkü, ÖSYM hâlâ bir haber ajansının soruların çalındığı iddiasına netlik getirmedi. Biz 19 Temmuz’da davamızı açtık, baştan sona şaibeli olan bu sınavın iptal edilmesini istiyoruz.” dedi.

“ÖSYM’yi şeffaflığa davet ediyoruz”

Kocaeli’de KPSS hazırlık dersleri veren bir dershanenin kurucusu olan Kadir Durgun ise, adayların sınav sonuçlarının yeniden hesaplanması gerektiği konusunda destek vererek şunları söyledi:

“Sınavdan hemen sonra bir yayınevi soruları yayınladı ve buna bir açıklık getirilmedi. Bu nedenle bir şekilde soruların sızdırıldığını düşünüyorum. KPSS sonuçları açıklandığında Tunceli ve Siirt gibi illerin derece yaptığını gördük. Bu durum bu bölgelerde toplu kopya çekildiğini düşündürtüyor. Ama bu sadece bir iddia… Aday sayıları konusu da net değil. Yaklaşık 7 bin adayın cevap kağıdının ne olduğunun açıklanması gerekiyor. Sınavı geçerli olan adaylar arasına sıfır alanlar da dahil aslında. Bu nedenle aday sayısının eksik olmaması gerekiyor. Sayısal verilerde bilgi eksikliği var, bu da şüphe doğuruyor. Zaten herkes kuşkuyla yaklaşıyor sınava, bilgilerin açık olmaması ÖSYM’yi daha da yıpratıyor. ÖSYM olumsuz yorumlara neden olacak bilgilerden kaçınmalıdır. Kamuyla bu bilgiler paylaşılmalıdır. ÖSYM, insanların kafasında belirsizlik oluşturacak davranışlardan kaçınmalı, şeffaf olmalıdır. Bu konuda ÖSYM’yi şeffaflığa davet ediyoruz.”