30 Ağustos Zafer Bayramı,Kosova’da görkemli bir törenle kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı,Kosova’da görkemli bir törenle kutlandı
30 Ağustos 2013 18:40

Kosova’da 30 Ağustos Zafer Bayramının 91’nci yıldönümü başkent Priştine’de yaklaşık 500 davetlinin katıldığı resepsiyonla kutlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Hasan Aydoğdu tarafından düzenlenen resepsiyon, Kosova liderlerini uluslararası misyon yetkilileri ile Kosova ve Türk kurum ile kuruluşları temsilcilerini bir araya getirdi. Resepsiyona, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga Bakanlar, Bakan Yardımcıları, AAK partisi lideri Ramuş Haradinay milletvekilleri, ABD, Fransa, İtalya, Yunanistan ve diğer ülke Büyükelçileri, Barış Gücü KFOR Komutanı Alamn General Bauhuer, Kosova Güvenlik Gücü Komutanı General Kadri Kastrati, EULEX temsilcileri, yerel idareciler, siyasi parti liderleri, polis yetkilileri, dini temsilciler, Kosova’da görev yapan Türk askeri ile Türk polis mensupları katıldı. Atatürk’ün portresi ve Türk bayrakları ile donatılan Priştine yakınlarındaki restoranda verilen resepsiyona katılan davetlileri, Büyükelçi Songül Ozan ve Askeri Ataşe Albay Hasan Aydoğdu karşıladı. Konuşmalara geçilmeden önce Türkiye ve Kosova Milli Marşları çalındı.

Milli marşların söylenmesinin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Ozan, konuklara İngilizce hitap etti. Ozan, törende yaptığı konuşmada, Birinci Dünya Savaşı sonunda gücünü kaybetmiş ve dağılmış bir imparatorluğun ardından Türk milletinin her türlü imkansızlık ve yokluğa rağmen, azim ve kararlılıkla, işgale ve düşmana karşı adeta destan yazarak kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi verdiğini hatırlattı. Ozan, “Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla nihayetlenen bu savaşımızın sonucunu da Büyük Taarruzun son günü, yani 30 Ağustos 1922 günü yapılan Başkumandanlık Meydan Savaşı belirlemiştir” dedi.

“Ve bu vesile ile Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte tüm şehitlerimizi minnet ve saygıyla huzurlarınızda anıyorum” diyen Ozan, Türkiye tarafından her zaman dost ve kardeş olarak görülen Kosova halkının, bağımsızlığını 5 buçuk yıl önce kazanmış bir ülke olarak Türkiye’nin milli mücadelesini, bayrağına ve bağımsızlığına olan sevgisini ve bağlılığını çok iyi anladığına ve bugünkü duyguları paylaştığına yürekten inandığını belirtti. Büyükelçi Ozan, bugünün güçlü ve kalkınmış Türkiye’nin hem Balkanlarda hem de tüm dünyada kalıcı barış, huzur ve istikrar için gösterdiği gayretler çerçevesinde genç Kosova Cumhuriyetini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini her zaman desteklemeye devam edeceğinin altını çizerek söyledi.