Zaman geçirmek için top çevirecek

Zaman geçirmek için top çevirecek
5 Temmuz 2015 11:09

Erdoğan’ın bu hafta görev vermesi beklenen Davutoğlu koalisyon görüşmelerini 1 aya yayacak. Davutoğlu başaramazsa görev Kılıçdaroğlu’na verilecek. Sonuç çıkmazsa seçimler yenilenecek.

 

 

7 Haziran seçimlerinden birinci parti olarak çıkan AKP’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlerden bir ay sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alacak. Davutoğlu’nun baştan “sonuçsuz” görünen hükümet kurma turlarını yaklaşık bir ay sürdürdükten sonra görevi iade etmesi, Erdoğan’ın ikinci parti daha sonra CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

 

 

Seçimlerden sonra siyasi partilerin genel başkanlarının kamuoyuna yönelik mesajları ve parti içi değerlendirmeleriyle sınırlı kalan yeni hükümet çalışmaları Davutoğlu’nun bu hafta hükümeti kurma görevini almasıyla resmi zemine taşınacak. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre süreç şöyle işleyecek:

 

 

GÖREV DAVUTOĞLU’NA

 
Erdoğan’ın görevlendireceği Davutoğlu; CHP, MHP ve HDP’den randevu alarak çalışmalarına başlayacak. İlk turda TBMM’ye giren üç parti ile de görüşecek olan Davutoğlu, bu aşamada hükümet kurma önerisinde bulunmayacak. CHP, MHP ve HDP’nin birlikte koalisyon kurmaya yönelik görüşlerini dinleyecek olan Davutoğlu, kesin ayrılıklar ortaya çıkmazsa ikinci turda sadece CHP veya MHP ile görüşecek. Görüşmelerden çıkan tabloya göre ortaklık teklifi bu turda gündeme gelecek.

 

 

BİR AY SONRA İADE

 
Seçimlerden sonra yasal süreleri sonuna kadar kullanan AKP, zaman kazanmak için bu tutumunu hükümet kurma çalışmaları sırasında da sürdürecek. Davutoğlu’nun Anayasa gereği 45 gün olan sürenin en az 1 ayını görüşmelerle geçirdikten sonra “olmadı” diyerek görevi Erdoğan’a iade etmesi bekleniyor.

 

 

KILIÇDAROĞLU GÖREVLENDİRİLECEK

 
Erdoğan’ın bu aşamada ikinci parti olan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu görevlendirmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu da kalan yaklaşık 15 günlük sürede muhalefet partileri ile bir araya gelerek hükümet kurmaya çalışacak. Kılıçdaroğlu’nun AKP’yi dışarıda tutan bir strateji ile her fırsatta açıkladığı muhalefet partilerinden oluşan yüzde 60 blokunun yer aldığı bir hükümeti kurma temelinde çalışmalarını yürütmesi bekleniyor.

Anayasa’da 45 gün olarak belirlenen sürenin hükümet kurma ihtimalinin ortaya çıkması durumunda uzatılabileceği bildiriliyor.

TOP ERDOĞAN’DA
Kılıçdaroğlu’nun da hükümeti kuramaması durumunda görev Erdoğan’a iade edilecek. Bu durumda geriye iki seçenek kalacak: Azınlık hükümeti kurulması ya da seçimlerin yenilenmesi.

Erdoğan parlamentoyu feshederek seçim kararı alabileceği gibi milletvekilleri de seçime gitmeye karar verebilecek. Erdoğan’ın erken seçim kararı alabilmesinin önünde hiçbir engel bulunmuyor. Anayasa’da sadece “Hükümetin kurulamaması ve TBMM Başkanı’na danışma” koşulları yer alıyor. Azınlık hükümeti kurulmasını istemediği açıklamaları yapan Erdoğan’ın bir başbakan atayarak seçim hükümeti kurmak için görevlendirmesi ile Türkiye’nin AKP’nin ağırlıkta olduğu bir geçici hükümetle seçime gitmesi en güçlü olasılık olarak değerlendiriliyor.

KOALİSYON GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ
Bütün yaşananlara karşın Türkiye’nin hâlâ tam olarak koalisyon kurulması seçeneğinden uzaklaşmadığı değerlendirmeleri de yapılıyor. Olağan seçim dönemi tamamlanmadan ülkeyi seçime götürecek “süreli bir onarım hükümeti” kurulması seçeneği de partilerin gündeminden henüz tam olarak düşmedi. Bu konuda siyasi partilere içeriden ve dışarıdan baskıların sürdüğü biliniyor.