Yumurta donasyonu

Yumurta donasyonu
7 Şubat 2016 08:18

Evlenmiş ama çocuğu olmayan çiftlerin, bazı sağlık problemleri bu konuda önlerine zorluk çıkarabilmektedir.

 

 

 

Genellikle erkeğin sağlıklı olduğu durumlarda ve kadının yumurta hücresi üretme noktasında yetersiz olduğu alanlarda, yumurta donasyonu devreye girerken, uygulama sayesinde çiftlerin sağlıklı bir çocuk sahibi olma yolları açılmaktadır. Son yıllarda sıkça başvurulan yöntemler arasında yer alan yumurta donasyonu, bir ailenin çocuk sahibi olma ve genişleme amacını çok daha kolay ve aktif bir hale getirebilmektedir. İnsan hayatı boyunca karşısına çıkabilecek sorunlar bazı durumlarda olumsuzlukları da beraberinde getirirken, özellikle anne olma yolunda gerekli yumurta yapısına sahip olamayan bayanlar için, yumurta donasyonu yöntemi doktorlar tarafından önerilen geçerli bir metod olarak görülmüştür.

 
Genlerinin babasından gelmesiyle birlikte, doğuracağı çocuğunu, kanıyla besleyip, karnında taşıyan annenin de sahiplenme yönünden daha etkili bir yöntemi tercih etmesi, çocuğun da ilerleyen dönemlerde sıkıntıya düşmemesi manasına gelecektir. Belli bir emek verip, onu dokuz ay karnında taşıyan annenin çocuğunu sahiplenmesi çok daha kolay olurken, yine baba ve anne ilişkileri ile birlikte çocuğun daha şefkatli bir ortamda yetişme ihtimali bu şekilde artmaktadır. Dünya genelinde tıp literatüründe önemli bir noktayı temsil eden yumurta donasyonu, jinekoloji derneğinin de üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu haline gelmiştir. Bilimsel tıp araştırmaları ve yapılan çalışmalar sonucunda embriyolojinin geldiği son noktayı temsil eden yumurta donasyonu, çocuk sahibi olamayan çiftler için önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Rahim yapısı sağlıklı olmakla birlikte, sadece yumurta üretme noktasında sıkıntı yaşayan anne adaylarının, bu açığını kapatan yumurta donasyonu sistemi ile birlikte hamile kalmaları mümkün olabiliyor. Burada devreye giren tıp bilimi ve gelişmiş araştırmalar, olumlu sonuçlarını insanlara tanıtırken, yumurta donasyonu yöntemi ile hamile kalan bayanların, hiçbir sorun yaşamadan, sağlıklı çocuk doğurdukları görülmüştür, devamı için www.kibristupbebekmerkezi.com.tr sitesine bakın.

 
Her ne kadar Türkiye ve pek çok ülkede yasal zeminden dolayı yapılamasa da, anne ve baba olmak için her yola başvuran insanların, özellikle yumurta donasyonu konusunda da tercihlerini yapmaları tamamen kendilerine bağlı olmuştur. Pek çok ülkede kanunlar embriyoloji ve gelişimlerini kısıtlama yönlerine giderken, Kıbrıs’ın bu konuda adeta bir sağlık merkezi cenneti olarak hizmet verdiğini görmek ve gözlemlemek mümkün olmuştur. Buradaki kaliteli sağlık birimlerinde etkili bir yöntem olarak kullanılan yumurta donasyonu ise gerçekten bir takım sağlık sorunundan dolayı çocuk sahibi olamayan insanların tek çıkış noktası olarak da işlevselliğini sürdürmüştür. İnsanların özellikle tedaviye başlayacakları merkezlerden nakil için, anne adayının özelliklerine uygun bir yumurta donörü bulması yumurta donasyonu noktasında önemli bir adımın ilk aşamasını oluşturmaktadır. Elbette ki bundan önce doğum yapması planlanan bayanın fiziki anlamda buna müsait olması da çok büyük önem taşıyacaktır. Gerekli yumurta hücresinin sağlanması ile birlikte, özel laboratuvarlarda, yumurtanın baba spermi ile buluştuğu bu oluşumda, anne rahmine yerleştirilen sağlıklı embriyo zaman içerisinde sağlıklı bir çocuk oluşturmaktadır. Tıp teknolojisinin bize getirdiği noktada etkili bir yöntem ve yol olarak karşımıza çıkan yumurta donasyonu, uzun çalışmalar sonucu bu bilimsel sonuçların bize getirdiği önemli bir hizmeti temsil etmektedir.