YKS’deki eksiklikler ve skandallar bitmiyor!

YKS’deki eksiklikler ve skandallar bitmiyor!
2 Ağustos 2018 12:00

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanan ve üç oturum halinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndaki (YKS) yeni puan hesap katsayı kuralı, üniversite adaylarına yeni bir engel çıkarttı. Eşit ağırlık ve sayısal öğrencileri, puanları ortak katsayıyla hesaplandığı için yüksek puan almalarına karşın genel sıralamada aşağılara düştü. Bu öğrenciler, taban sınırlaması olan mimarlık ve mühendislik gibi bölümleri tercih etme şansını kaybetti.

 

 

Mustafa Mert Bildircin / Birgün

 

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), “Tarihimizin en büyük sınav organizasyonu” dediği YKS’deki plansızlık, puanların ve sıralamaların açıklanmasıyla bir kez daha gözler önüne serildi. Lise giriş sisteminde olduğu gibi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla alelacele değiştirilen üniversite sınav sistemi, yüzbinlerce öğrenci için hüsrana dönüştü.

 

Sıralamada denge bozuldu

 

Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) giren adayların puanlarının hesaplanmasına ilişkin getirilen, “Gerekli testlerin birinden en az 0.5 puan elde edilmesi gerekir” kuralıyla farklı alanlardaki öğrencilerin puanları ortak katsayıyla belirlendi. Sınava eşit ağırlık öğrencisi ya da mezunu olarak giren öğrencilerin sayısal puanları, tek bir fizik ya da kimya sorusu çözmeseler dahi hesaplandı. Eşit ağırlık puanına etki eden soruları çözemeyen sayısal öğrencilerinin eşit ağırlık puanları da benzer şekilde hesaplandı. Eşit ağırlıkta ilk 100 bine giren öğrenciler, sayısal alanında da ilk 250 binlik dilim içine girdi. Önceki yıllarda, 250 binlik sayısal dilimde 230 bin gerçek sayısal öğrencisi olmasına karşın bu yıl sayı bu nedenle 150 bine kadar düştü.

 

Yüzbinler şartları karşılayamadı
Puan hesaplama kriterlerinde yapılan değişikliğin yarattığı mağduriyet, “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nun açıklanmasıyla görüldü. Haziran ayında puan hesaplama kriterlerini değiştiren Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), bölümlerin taban sıralama barajı uygulamasını kaldırmadığı ortaya çıktı. Yüzbinlerce aday hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programlarına başvurabilmek için şart koşulan başarı sırasını, yeni puan hesaplama kriteri nedeniyle tutturamadı.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/yks-deki-eksiklikler-ve-skandallar-bitmiyor-alan-tercihleri-belli-degil-basari-siralamasi-verilmedi-225579.html