‘Yavru’ kavgası

‘Yavru’ kavgası
28 Nisan 2015 10:31

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı’ oldu. İlk günden Ankara ile kriz patlak verdi.

 

KKTC’de solun adayı Mustafa Akıncı yüzde 60’la cumhurbaşkanı seçilirken, ilk günden “anavatan- yavru vatan” krizi çıktı. Akıncı’nın vizyonunu “yavru vatan değil, kardeş vatan” sözleriyle izahına kızan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ağzından çıkanı kulağın duysun” deyince Akıncı’dan “Halkım benim düşüncelerime onay verdi. Biz hep yavru mu kalalım?” yanıtı aldı.

 

Soğuk mesaj

 

Erdoğan, seçilmesiyle adada mayısta yeniden başlayacak çözüm müzakereleri için umutları yükselten Akıncı ile ilk günden polemiğe girdi. Teamüller uyarınca Akıncıyı arayıp kutlamaması dikkat çeken Erdoğan önce “Kıbrıs sorununa ne pahasına olursa olsun çözüm bulunması gibi bir yaklaşımın benimsenmesi mümkün değildir” ikazı içeren soğuk bir ‘tebrik mesajı’ gönderdi. Ardından Kuveyt’e hareketi öncesi Akıncı’yı hedef aldı. Erdoğan, KKTC liderinin “yavru vatan değil kardeş” söylemi için, “Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Burada 2 kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir” dedi.

 

‘Türkiye’siz…’

 

Türkiye’nin Kıbrıs’ta bedel ödediğini ve uluslararası alanda kavgasını verdiğini söyleyen Erdoğan, “Acaba sayın Akıncı tek başına bu kavgayı verebilir mi? Türkiye’nin KKTC’ye bakışı yavru vatandır, bir ananın yavrusuna bakışı nasılsa öyle bakmaya devam edecektir” diye ekledi

 

Akıncı ise canlı yayında bu sözler sorulunca “Neden rahatsız olunuyor kardeş ilişkisinden? Bu yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? Ayakta durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin olmayalım mı? Ben ne söylüyorsam arkasındayım” yanıtını verdi. Akıncı Türkiye’yi dışlayan söylemi olmadığını anımsatıp ekledi: “Bu topraklar artık Rum toplumuyla baş etme, kimliğini kanıtlama adına, yavruluktan bebeklikten kurtulup ayakları üzerinde durmak zorundadır. Kıbrıs Türk toplumunu, sürekli bir yavru olarak görmenin doğru bir siyaset olmadığı kanaatindeyim. Burada bir devlet var. Bu devleti Türkiye de tanıyor. ‘Anavatan’, ‘yavru vatan’ söylemi yüreklerde olması gereken söylemdir. Ama 2 eşit ilişki küçüklükle büyüklükle ölçülmez. Bir devletimiz var, bir varlığız.”

 

Yayında telefon

 

Yayın sürerken “Ankara’ya olası ziyareti” sorulunca Akıncı, Erdoğan’ın hatta olduğu notunu aktarıp, “Cumhurbaşkanı ile konuşacağım şimdi, ona duygularımı ileteceğim. Gereksiz hassasiyetlere gerek yok” demekle yetindi. 2011’de Erdoğan KKTC’de AKP karşıtı gösterilere öfkelendiğinde Akıncı “İlişki biçiminin miadı doldu ve durum ana-yavru edebiyatı ile örtülemez” ve “Askeri vesayetten rahatsız Kıbrıs Türkü AKP vesayetini de istemez” demişti.

 

Vizyonu çözüm ve kişilikli ilişki

 

Adada çözüm: Statüko devam etmemeli. Dört boyutlu bir siyaset vizyonumuz var. Güven artırıcı önlemlerle desteklenecek çözüm odaklı siyaset; toplumsal konulara duyarlılık; Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı kişilikli ilişki ve bağımsız ve tarafsız cumhurbaşkanlığı.

 

Türkiye: Kıbrıs Türk toplumunun kendine yeten, kendini yönetme becerisine sahip yapıya kavuşması, Türkiye’nin de çıkarına. Böyle bir Kıbrıs Türk toplumu, gelecekte federal ortaklığın eşit kanatlarından biri olarak daha sağlıklı yaşayacağı gibi, AB kurumlarında da yarışabilir.

 

Kaynak: Türey Köse/Cumhuriyet