Van depreminde çuvallayan devlet Elazığ’da iyi görüntüler veriyor

Van depreminde çuvallayan devlet Elazığ’da iyi görüntüler veriyor
25 Ocak 2020 11:15

2011 Van depremini anımsarsınız, devlet olarak maalesef fena çuvallamıştık, 3. dünya ülkesi görüntüsü vermiştik. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılışında yaptığı eleştirel konuşma sonrasında, Başbakan Erdoğan’ın sinirli çıkışını gözünüz önünde canlandırın…

 

 

ENGİN BALIM H&H YORUM

 

 

O günden bugüne depremle ilgili çok olumlu adınlar atıldı, hala yetersiz, şöyle ki İstanbul ya da büyük bir şehrimizde olabilecek, sert bir depreme hazırlıklarımız yetersiz.

 

Ama o gün bağıran çağıran RTE, AFAD’ı ciddi anlamda ayağa kaldırdı, sonrasında AFAD etrafında bir çok STK ve başak devlet kurumları da palazlandı.

 

Eskiyi anımsayın, asker, bazı belediyelerin itfaiye ekipleri, bilinçsiz halk dışında, deprem denildiğinde sadece, gönüllü isimsiz kahramanlardan oluşan AKUT akıllara gelirdi.

 

Bugün, AKUT yine her yerden Elazığ’a koştu. Ama AKUT’un yanında AFAD, İHH, UMKE, TSK, Kızılay, bir çok belediye, anında Elazığ’a ulaşarak yaraları sarıp kurtarma çalışmalarına başladılar.

 

Bunlar sevindirici şeyler, ancak yetmiyor.

 

Gönül ister ki; AKUT gibi sadece bağışlarla ayakta kalan gönüllü kuruluşlarımız daha da güçlensin. Devlet destekli AFAD daha çok arama kurtarma köpeğine, ekipmana, eğitime kavuşsun.

 

Büyükşehir Belediyelerimiz bu kurum ve STK’lara daha çok arka çıksınlar. İmar ve rantçı müteahhit ve belediye başkanları daha sıkı ve adil denetlensin!

 

Okullarda çocuklarımızı daha iyi bilinçlendirelim ve deprem gerçeğini unutmadan, AMA aynı Japonya’daki gibi kabullenerek, farkında, bilinçli olarak, birlikte yaşamayı, başa çıkmayı öğrenelim.

 

Yitirdiğimiz vatandaşlarımız için Fatiha okuyor, yakınlarına başsağlığı diliyoruz, yaralılarımıza acil şifalar.

 

Şu an deprem bölgesinde, soğukta, zor şartlarda, çadırlarda konaklayarak belki de bir hafta boyunca, sıcak su görmeden, arama kurtarma için çabalayacak, tüm adsız kahramanlara da kuvvet diliyorum.

 

 

Engin BALIM Twitter

 

Fotoğraflar: Amerika’nın Sesi, Reuters