Validebağ Korusu şimdi de sondaj kuyusu için delik deşik edilecek!

Validebağ Korusu şimdi de sondaj kuyusu için delik deşik edilecek!
14 Ekim 2017 10:42

Kadıköy ve Üsküdar’da jeotermal ısıtma için sondaj çalışması yapılacak. 19 noktadaki çalışmasının 6’sı yıllardır inşaat tehdidi altındaki Validebağ Korusu’nda gerçekleşecek.

 

 

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, çok tartışılacak bir projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini önceki gün başlattı. Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş. tarafından Kadıköy ve Üsküdar civarında yapılacak “Jeotermal Kaynak Arama Sondajı” projesinin tanıtım dosyasına göre 2 bin 256 hektarlık alanda 19 noktada sondaj yapılacak.

 

 

 

PROJENİN BEDELİ 9 MİLYON TL

 

Sondaj ile yeraltının jeolojik ve tektoniği hakkında bilimsel veriler elde edilecek, jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri öğrenilecek. Sonuca göre çıkarılacak akışkan kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan binaların ısıtılması için kullanılacak. Bu projenin tartışma yaratacak kısmı ise sondaj yapılacak alanlar arasında yıllardır yapılaşmaya açılmaya çalışılan Validebağ Korusu’nun yer alması. Proje tanıtım dosyasındaki ruhsat ve sondaj alanlarına ait haritaya göre 19 sondaj kuyusundan 6’sı Validebağ Korusu ve çevresinde bulunuyor. Jeotermal kaynak aramak için koruda derinliği bin ile 3 bin metre arasında değişen kuyular açılabilecek. Doğal sit alanı olan 354 bin metrekarelik koru jeotermal enerji için delik deşik edilecek. 9 milyon lira bedeli olan proje kapsamında Validebağ Korusu’nun dışında eski Salı Pazarı, Tepe Nautilus AVM’nin kuzeyindeki otopark ve Fikirtepe’deki bazı noktalar da yer alıyor.

 

 

Kaynak: Özlem Güvemli/Sözcü

 

Validebağ Korusu şimdi de sondaj kuyusu için delik deşik edilecek!