Uzlaşma Komisyonu

Uzlaşma Komisyonu
6 Ekim 2011 15:01

Meclis açılır açılmaz şiddetli bir anayasa değiştirme arzusuna kapıldık. Meclis başkanı bir yandan, iktidar partisi öbür yandan, muhalefet partileri de daha öbür yandan anayasa değiştirme arzu ve iradelerini beyan ettiler. Halbuki en son anayasa değişikliğini ne zaman yapmıştık…..



 
Bu kadar kısa sürede ne değişti de yeni anayasa yapma zorunluluğu ortaya çıktı. Üstelik iktidar partisi önceki anayasa değişikliğinde bırakın uzlaşma aramayı dediğim dedik çaldığım düdük havasındaydı. Kabul ederseniz edersiniz etmezseniz ben bildiğimi yaparım, referanduma giderin dedi ve dediğini de yaptı. O zaman uzlaşma aramayan iktidar partisi şimdi niçin uzlaşmacı kesildi? Şimdi anayasada yapılması düşünülen değişiklikler neden o zaman yapılmadı?



 
Ayrıca, basına yansıyan haberlerden öğreniyoruz ki anayasa değişikliği sadece parlamentoda grubu bulunan partilerle değil, özel temsilci aracılığıyla, koordinatör devlet gözetiminde PKK ile de müzakere edildi ve yüzde doksan beş oranında da anlaşmaya varıldı. İktidar partisinin uzlaşmacı tavrını bu anlaşmanın içinde aramak gerekir diye düşünüyorum.



 
Yapılacak anayasa değişikliklerinde iktidar partisi 12 Eylül artığı YÖK’ü kaldıracak mı? HSYK’yı bakanın ve müsteşarının sekreteryası olmaktan kurtarıp bağımsızlaştıracak mı? Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunu Atatürk’ün vasiyetine uygun hale getirecek mi? Demokratik hakların gelişmesi ve demokrasimizin kurumsallaşması için gerekli çalışmaları yapacak mı? Hiç sanmıyorum. Eğer bunlar olmayacaksa CHP ve MHP, AKP ile hangi konularda anlaşıp uzlaşacaklardır? Zaten anayasada yapılacak değişikliklerin içeriğine ilişkin kamuoyuna yansıyan sağlıklı bilgiler de yoktur.



 
O zaman iktidar partisinin uzlaşmacı tavrından öyle anlaşılıyor ki PKK ile vardıkları anlaşmayı topluma yutturabilmek için kendisine suç ortağı aramaktadır. CHP ve MHP yöneticileri bu noktada çok dikkatli olmalı, eğer iktidar partisinin tuzağına düşerlerse bunun bedelini çok ağır ödemek zorunda kalacaklarını bilmelidirler.