Türkiye’nin korona raporu açıklanacak!

Türkiye’nin korona raporu açıklanacak!
19 Nisan 2020 11:35

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği Covid-19 hastalığına karşı mücadele sürüyor.

 

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre tüm ülkeler çeşitli tedbirlerle hastalanan kişi sayısını en aza indirerek salgını durdurmaya çalışsa da aşı ortaya çıkmadan bu mücadelenin tam anlamıyla başarıya ulaşması mümkün görünmüyor. Bu açıdan Covid-19 hastalığına neden olan yeni tip korona virüsüyle ilgili bilimsel çalışmalar da büyük önem taşıyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalar virüs ile ilgili birçok sorunun yanıtlanmasını sağladı ama virüsün ülkelerin sosyo-ekonomik durumu, toplumsal yapısının, sosyal ilişkilerinin özelliklerine göre etkileri de farklı oluyor.

 

Temasın yoğun olduğu Akdeniz ülkelerinde yayılma hızı Japonya gibi ülkelerde daha sınırlı olabiliyor. Yine bazı ülkelerde hastalığın ağır seyretmesine yol açan hipertansiyon bir başka ülkede yerini KOAH’a bırakabiliyor. Nüfusun yaş ortalaması da virüsün etkisini ülkeden ülkeye değiştirebiliyor.

 

Tüm bunlar bilim insanları için önemli veriler. Türkiye’de de yaklaşık 40 günlük salgın sürecindeki ilk veriler toplandı ve bilim insanları tarafından önümüzdeki günlerde bir ön raporla açıklanması bekleniyor. Türkiye’deki korona virüsü salgın sürecini binlerce vakayı tarayarak analiz edecek rapor bilim çevreleri açısından büyük önem taşıyor.

 

Fotoğraf: AFP