Trump’tan DSÖ’ye ’30 gün süre': Esaslı reformlar yapmazsanız size sağladığımız fonu kalıcı olarak durduracağız

Trump’tan DSÖ’ye ’30 gün süre': Esaslı reformlar yapmazsanız size sağladığımız fonu kalıcı olarak durduracağız
19 Mayıs 2020 08:10

ABD Başkanı Donald Trump, esaslı reformlar yapmaması halinde Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) sağladığı fonları 30 gün sonra ‘kalıcı olarak’ donduracağını açıkladı.

 

 

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a gönderdiği mektubu Twitter hesabından paylaştı.

ABD’nin, DSÖ’nün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesi ve örgütün Çin ile ilişkilerini incelediğini belirten Trump, bu araştırma sonucunda bir dizi sonuca vardıklarını kaydetti.

Trump, DSÖ’nün Vuhan’daki durumu yeterince incelemediğine işaret ederek, “DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Vuhan’da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir.” ifadesini kullandı.DSÖ’nün 30 Aralık 2019 tarihinden itibaren Çin basınındaki haberlere de dayanarak virüs konusunda kesinlikle bilgi sahibi olduğuna değinen Trump, “31 Aralık’ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı” değerlendirmesinde bulundu.