Tokat gibi rüşvet raporu

Tokat gibi rüşvet raporu
24 Ekim 2014 10:02

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) rüşvetin önlenmesine ilişkin gelişmelerden ciddi endişe duyduğunu açıkladı. Türkiye’de en yüksek yetkililerin karıştığı soruşturmada 96 kişinin takipsizlik aldığına dikkat çekti.

 

 

OECD’nin “Rüşvetle İlgili Çalışma Grubu”, Türkiye’nin rüşvet uygulamalarıyla mücadele sözleşmesini uygulama seviyesine ilişkin saptamaların yer aldığı raporu tamamladı. Raporda, dış rüşvete ilişkin bazı uyarılar yer alırken iç rüşvet konularının da endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü belirtildi.

 

 

Raporda, “Diğer birçok ülkedekiler gibi Türkiye’nin şirketleri yolsuzluğa eğilimli sektör ve ülkelerde iş yapıyor. Buna karşın Türkiye’de 2003’te suç olan uygulamalardan sadece 10 iddia Türk yetkililerin dikkatine geldi. Türkiye bu iddiaların sadece 6’sı için soruşturma açtı, 3’ü kapandı. Ça Türkiye’nin uygulama çabalarında yetersiz proaktif olmasından endişe duyuyor” ifadeleri yer aldı. Raporda, iç rüşvete ilişkin de saptamalara dikkat çekildi.

 

 

Türkiye’nin 2013 Aralık’ta iç rüşvet, para aklama ve altın kaçakçılığının içinde bulunduğu, hükümetin en yüksek düzeydeki yetkililerinin karıştığı yüksek profilli bir soruşturma deneyimi yaşadığı kaydedilen raporda, “2014 başında Türk hükümetinin, bazı savcı ve hâkimlerin yanında, Aralık 2013 soruşturmasına dahil olanların da aralarında bulunduğu birkaç yüz adet polisi atamaya tabi tuttu. Kısa süre sonra Türk parlamentosu seçilmişlerin yargı üzerindeki gücünü artıran tartışmalı bir yasa çıkardı. 1 Eylül 2014’te, Aralık 2013 soruşturmasına yeni atanan savcı 96 kişinin soruşturulmasına gerek olmadığı kararını verdi. Siyasi müdahalenin dış rüşvet soruşturmalarını ve savcıları etkileyebileceği riski, Çalışma Grubu’nun ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor” denildi.

 

 

Aynı olaylarla ilgili örneğe raporun bir başka bölümünde de değinilirken bunların Türkiye’deki kolluğun tarafsızlık ve bağımsızlığıyla ilgili algılamaları etkilediği kaydedildi. Raporda, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın geniş çaplı atamaların yargı bağımsızlığına zarar verdiği görüşünü ifade ettiği de hatırlatıldı.