Ters Ozmoz Reverse Osmosis Su Arıtma

Ters Ozmoz Reverse Osmosis Su Arıtma
29 Ocak 2019 14:22

Temiz su kullanmak hem endüstriyel hem de günlük hayatta oldukça önemlidir. İçme suyu, çay suyu, yemek suyu ya da endüstriyel alanda kullandığımız sular mutlaka bir arıtma işleminden geçiyor.

 

 

Arıtma işleminden geçtikten sonra tam anlamı ile tüketilebilir hale geliyor. Ters ozmoz suyun arıtılmasında kullanılan son derece etkili bir yöntemdir. Ters ozmoz yöntemi ile su bakterilerden ve diğer atıklarından arındırılarak kullanılabilir hale gelmektedir.

 

Deniz suyu da dahil olmak üzere arıtması zor olan bir çok suyu ters ozmoz yöntemi ile atıklarından ayırabiliriz. Günlük kullanım için ülkemizde ve dünyada insanlar damacana suyu kullanabiliyor. Bu damacana sular direkt olarak güneş ışınına maruz kaldığı için ve kabı plastik olduğu için sağlık açısından tehlike oluşturuyor. Damacana su bayiye geldiğinde özellikle yaz aylarında satılana kadar günlerce hatta bazen daha uzun sürelerde güneş ışınlarına maruz kalıyor. Hem bakteri üremesi, hem suyun temizliğinin zarar görmesi, hem de suya plastik kimyasalların karışması kaçınılmaz bir durum oluyor. İşte bu ve bunun gibi bir çok sebepler nedeni ile mutlaka kaliteli yöntemler kullanılarak arıtılmış suları tercih etmeliyiz. Bu hem günlük kullanım için hem de endüstriyel kullanım için geçerlidir.

 

Reverse osmosis su arıtma işlemlerinde oldukça hassas membran filtreler kullandığından sudaki yabancı maddeler önceden mümkün olduğunca temizlenmelidir. Ters osmoz veya reverse osmosis cihazından önce gerekliyse kum filtresi, karbon filtresi, su yumuşatma cihazı kurulmalı ve (ters ozmos) reverse osmosis cihazına ön arıtma işleminden geçmiş su verilmelidir.Reverse osmosis cihazı tasarımı için mutlaka uzman bir kişi tarafından projelendirme yapılmalıdır. Ters ozmoz cihazı projelendirilmesi uzmanlar tarafından yapılmamış tasarım ve imalatlar kullanıcısına uzun vadede sorun teşkil edebilir.

 

Proje safhasını etkileyen kriterler;

 

Arıtılacak su kalitesi/analizi
Suyun ne amaçla ne kalitede saflaştırılacağı
Günlük su saflaştırma ihtiyacıdır.

 

Reverse osmosis işlemi sıralaması şu şekildedir. Öncelikle membranlara zarar verme ihtimali olan, tortu, klor ve kirecinden arındırılır. Reverse osmosis cihazı girişine kadar en az 2-3 bar basınçlandırılarak ters ozmoz sistemine giriş yapılır. Burada kartuşlu su filtrelerinden 5 mikron hassasiyetle son filtreleme yapılır ve arkasından suya antiskalant kimyasalı dozlanır. Kimyasal dozajı otomatik pompalarla yapılır. İşlemden geçmiş su yüksek basınç pompası sayesinde proje tasarımında  öngörülmüş basınca yükseltilir ve membranlara pompalanır. Membran hidrolik basınca karşı fiziki bir engel oluşturur ve membranın içinden sadece su molekülleri geçebilir. Konsantre olan taraftaki iyonlar ise bir miktar suyla birlikte sürekli olarak deşarj edilir.