Temizlik ve Sağlığımız

Temizlik ve Sağlığımız
11 Nisan 2014 10:40

Saygıdeğer okuyucularımız! Yazımızın konusu, temizlik ve sağlığımız hakkında olacaktır. Cümle Yüce Türk İslam alemine sağlık, mutluluk ve hayırlı Cumalar dileyerek başlayalım.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Ey Yüce Türk İslam alemi!

 

Hacı Bektaşı Veli’nin, ”kendisini temizlemeyen, başkasını temizleyemez”, sözü ile yazımıza başlıyoruz:

 

Samimiyetle Müslümanım diyebilen herkes iyi bilmelidir ki, İslam dini maddi ve manevi temizliği biribirinden ayrı düşünmemiştir. Maddi ve manevi her işimizde temizliğin yeri büyüktür. Vicdan muhasebesi yaparak ruhunu temizlemeyi başarmış bir Müslüman, nasıl ki bu sayede Allah’ın sevgisine layık olursa bedeni temizliğe riayet eden bir insanda, sağlık gibi eşsiz bir hizmetin sonsuz zevkine erer.

 

Pisliği dolayısıyla hastalıklara yakalanan bir Müslümanın hiç kimseye faydası olmayacağı gibi, böyle bir insanın Allah katındaki yeri de sağlıklı vicdan sahibi insanla bir değildir.

 

Bazı sosyal dilim kuruluşlarının tayin ettiği kişiler, seçim ile önder olmaya hak kazanıyorlar; bu önderlerin seçilmesine vesile olan ve seçilen önderler, bizim gibi İslamiyete sahip çıkan yoktur iddiasındalar. Bu iddiaların gerçek olabilmesi için, ilk önce Allah’ın yasakladığı pisliklerden arınıp temizlenmesi gerekir. Hem temiz müslümanım diyecek hem de haram olan haksız kazanç elde etme faaliyetleri olacak. Allah aşkına bu kirliliklere haiz olan bir toplumun temizliğinden bahsedebilirmisiniz? Ruhu temiz olmayan bir toplumun bedeni temiz olur mu?

 

Riyakar olmayıp, sadakat ve samimiyetli Müslümanım diyebilen, İman ile temizlenmiş olan kalbini her türlü kötü düşünce ve duygulardan, vücudunu da görünür görünmez pisliklerden (Kir ve Cüzdan Muhasebesi) korumalıdır.

 

Unutmamalıdır ki, ”İslam, temizlik üzerine kurulmuştur.”

 

Temizlik demek, SU demektir. Yüce Türk İslam aleminin ruhunda daima temizlik vardır. Bugün sanayi ötesi toplum ülkelerinin perde arkası vermiş olduğu mücadele su mücadelesidir. Büyük Türk milleti olarak bunun bilincinde olmalıyız. Allah’a binlerce defa şükürler olsun, ülkemizde su sorunu yoktur. Su sorunu bakımından, en şanslı bölge 23-63 eksenidir. Onun içindir ki, bu bölgelerde anarşi ve terörün oluşturulması yaratılmak isteniyor.

 

TEMİZLİK VE SAĞLIĞIMIZ

 

Ey Yüce Türk İslam alemi! Temizliğin en önemli tarafı cilt ve kalp temizliğidir:

 

1- Derimiz oksijen alıp karbondioksit vermek gibi akciğere yardımcı bir solunum sistemidir.

 

2- Deri, vücut ile çevrenin ilk temas noktasıdır. Birçok sinir uçları ile çevredeki soğukluk, sıcaklık gibi duyguları beyine ileterek vücudun yeni ortama uymasını sağlar.

 

3- Vücuttaki toksinlerin bir kısmı terleme yoluyla deriden atılır, terin atılması vücut için faydalı bir fonksiyon olmakla beraber, cilt temiz tutulmazsa, deri ter artıkları, yağ ve eskimiş, dökülmüş hücrelerden ibaret kendi yaptığı bir tabakayla örtülmeye başlar. Buna giydiğiniz giysilerden dökülen kılların, dışarıdan gelen toz ve pisliklerin katılması işe gittikçe kalınlaşan bir kir tabakası meydana gelir. kir tabakası cildin gözeneklerini tıkayarak derinin solunum ve toksin atma görevine engel olacağı gibi, bu pislik tabakasında mikropların artması ile birçok cilt hastalıklara yakalanmaya sebep olur. Bu tabaka zamanla çevredeki insanları rahatsız edip, strese neden olan koku yaymaya başlar.

 

Temizlenmek için, petrol orjinli sıvı temizlik maddelerini kullanmamaya özen gösterin. Cilt üzerindeki kir ve yağların temizliği ve sağlığınız için, zeytinyağlı sabunu ve kil kullanarak temizlenin.

 

Kısmi Temizlik – El Yüz Yıkaması:

 

Ellerimiz çevre ile en fazla teması olan organımızdır. Sabahtan akşama kadar her türlü mikrop ve kirle temas halindedir. Sabah kalkınca, yemekten önce, yemekten sonra, her türlü tuvalet ihtiyacından sonra ve kirlendiğini hissettiğimiz de her an ellerimizi sabun ile yıkayıp dezenfekte etmeliyiz.

 

Sabah yataktan kalkınca ve gece yatağa girmeden önce mutlaka yüzünüzü sabun ile yıkayınız.

 

Ayak temizliği:

 

Ayak temizliği konusunda, Avusturaliya’lı bir çalışma arkadaşım Peter Risk, bakın ne diyiyor? Mr. Numan siz Müslümanlar olarak çok şanslısınız; size hayranım ve imreniyorum dedi siz abdest aldığınız zaman el, yüz ve ayaklarınız temizleniyor ve işin en önemli bir tarafı da, namaz kıldığınız zaman egzersiz yapıyorsunuz ve bu ibadetleriniz, hem sağlık hem de temizlik için anlayanlara bilimsel olarak önemli mesajlar veriyor dedi.

 

Bir eve misafirliğe veya lokantaya gittiğinizde, eğer ki, lavabosu ve tuvaleti temiz değilse o mekanlarda yemek yemeyiniz ve bir an önce oradan ayrılmanın yollarını bulun.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ay Yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen Aziz Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve emeği geçenleri şükran ve Rahmetle yad edelim. Gazileri Minnetle Analım. Hastalara dua edelim.

 

Cenab-ı Allah, Büyük Türk Milletinin ruhunu temizlikten mahrum etmeyen kullarından eylesin.

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun