Taş Yapı’dan hastane bahçesinde ağaç kıyımı

Taş Yapı’dan hastane bahçesinde ağaç kıyımı
5 Eylül 2015 09:03

Orman Bakanlığı’nın iznini gerekçe gösteren Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi’nin itirazına rağmen 459 ağacı kesti. Belediyenin verdiği ağaç dikme cezası ise uygulanmadı.

 

 

Kadıköy’ün en önemli devlet hastanelerinden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki yeni hastane inşaatının yapım ihalesini alan, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarına da adı karışan Taş Yapı hastane inşaatı için yüzlerce ağaç kesti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı alanda 459 tane ağacın kesilmesine geçen yıl izin verdi. Kadıköy Belediyesi itiraz etti ve kesilen ağaçların yaydığı oksijen miktarı kadar ağaç dikme cezası verdi.

 

Taş Yapı, Kadıköy’ün en önemli devlet hastanelerinden biri olan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki yeni hastane inşaatının yapım ihalesini aldı. Hastane inşaatı sırasında alanda bulunan 459 ağacın kesim iznini de Alemdağ Orman İşletme Şefliği 2 Nisan 2014’te verdi.

 

Cezaya aldırış etmedi

 

Kentin nefes alan ender yerlerinden biri olan hastane bahçesindeki yüzlerce ağacın kesilmesine de geçen yıl başlandı. Kadıköy Belediyesi yetkilileri alana giderek sağlıklı ağaçların kesildiği gerekçesiyle kesilen ağaçların yaydığı oksijen kadar alana ağaç dikme cezası verdi. Cezayı uygulamayan Taş Yapı aldıkları izni gösterdi. Bu sürecin ardından önceki gün inşaat sırasında 50 ağaç daha kesildi. Tekrar alana giden belediye ekipleri tahribatı görüntüleyerek tekrar aynı cezayı kesti. Hastane çalışanların da ağaçların kesilmesinden rahatsız olduğu belirtti.

 

Gazetemizle alana ilişkin bilgileri paylaşan Kadıköy Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, bir yılda 300’den fazla ağaç kesildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

 

Ağaçlar sağlıklıydı

 

“Biz ağaçların kesilmesine itiraz ediyoruz. Ağaçların naklini bile kabul etmediler. Kestiler. Bu ağaçların çoğu sağlıklı üstelik.” Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da ağaçların kesilmesi taraftarı olmadıklarını söyledi. İBB’nin ve Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ ise “Ağaçları koruması gereken bakanlık kamu yararı olduğu gerekçesiyle ağaç kesimine izin veriyor. İstanbul’da yeşil alan olarak hastaneler, mezarlıklar ve askeri alanlar kalmıştı. Onlar da teker teker gidiyor” dedi.

 

Kaynak: Hazal Ocak / Cumhuriyet