Suudi Arabistan’da petrol tesisi saldırıları: ABD, İran’ı suçladı

Suudi Arabistan’da petrol tesisi saldırıları: ABD, İran’ı suçladı
15 Eylül 2019 14:08

Suudi Arabistan’da devlet petrol şirketi Aramco’ya ait iki büyük tesise yapılan saldırılarla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ı suçladı.

 

BBC Türkçe

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Pompeo, saldırıyı “dünya enerji arzına yönelik eşi görülmemiş bir saldırı” olarak tanımladı.

Yemen bağlantısını da reddeden Dışişleri Bakanı Pompeo, ‘bununla ilgili hiçbir delil yok’ dedi ve tüm ülkelere, “İran’ı kınama” çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı ise bu suçlamayla ülkeye karşı gelecekte yapılabilecek hamlelerin ‘alt yapısının hazırlandığı’ savunuldu.

Tasnim haber ajansına yaptığı açıklama yapan üst düzey bir asker ise, “İran’ın topyekün savaşa hazır” olduğunu söyledi.

Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı olan Amir Ali Hajizadeh, “Herkes, 2 bin kilometre mesafedeki tüm Amerikan üslerinin ve uçak gemilerinin, menzilimiz içinde olduğunu bilmelidir.” dedi.

Cumartesi günü gerçekleşen saldırıları Yemen’deki İran destekli Husiler üstlenmişti.

Lübnan merkezli Al-Masirah televizyonuna konuşan Husi sözcüsü saldırılarda 10 insansız hava aracının kullanıldığını belirtti ve gelecekte yeni saldırılar düzenleyebilecekleri tehdidinde bulundu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, neredeyse ülkenin günlük üretiminin yarısına eş gelecek şekilde, 5.7 milyon varillik bir azalma olduğunu değerlendirdi.

 

 

Fotoğraf: Reuters