Semizotundan şifalı armağanlar

Semizotundan şifalı armağanlar
2 Eylül 2014 09:35

Ocak-2006 Libya-Tripoli: Tripoli çevresinde ikamet eden ve atalarının 1830 lı yıllarda Türkiye’nin Akdeniz sahillerindeki bölgelerden, Kafkasya’dan ve Ege’den buraya göç etmişler.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Soydaşlarımızla tanıştıktan sonra, beni 6 gün misafir ettiler ve ısrar etmeme rağmen kararlılıklarından vazgeçmediler. Bana dediler bilmiyor musun Türkler dünyanın en misafirperver milletidir. Reşit Timur Herebe isimli soydaşımıza 3 gün ve diğerlerine de birer gün toplam 4 aileye misafir oldum. Portakal bahçelerinin içinde amatörce yaptıkları seralarda kış sezonunun semizotunu (Pirpirim) ekmişlerdi. Sabah kahvaltısında içecek olarak, yılın 5 ayında narenciye suyu içmeleri ve yine kahvaltıda çiğ semizotu, özellikle akşam yemeklerinde de sulu ve pilav olarak aşırı tüketmeleri ilgimi çekti. 62 Yaşında olan Reşit Timur Herebe’ye sordum; semizotunu çok tüketiyorsunuz, evet Emmo (Amca) semizotu Allah’ın kullarına armağan ettiği çok şifalı bir bitkidir. Ve daha sonra semizotunun faydalarını atalarından kendilerine miras kalan yemek ve şifa kültürünün faydalarını anlattı.

 

SEMİZOT’NUN ŞİFALI ARMAĞANLARI

 

Semizotu, A C ve E vitamini Omega 3 içermesi sayesinde, önemli hastalıkların tedavisinde çok etkili bir rol oynamaktadır.

SEMİZOTU (Pirpirim) kanın pıhtılaşmasını (koagüle) önler ve böylece kanamalarda (Akciğerden gelen kanda, idrarda kan çıkmasında ve irsi kanama hastalığında) çok etkili bir şifa kaynağıdır. Kroner kalp rahatsızlıkları ve felç için etkilidir. Görme gücünü arttırır (Görme için gerekli doğal bir antioksidan) antioksidanlar alkaloid betalin, pigmentler iki tür içerir. Kan basıncını ve kolestrolü düşürür. Dikkat eksikliği-hiperaktive bozukluğu (DEHP) ve otizm belirtilerini kontrol etmek için etkilidir. Semizotunun birleşimindeki vitamin, mineral ve besin değerleri sayesinde KANSER’i durdurur. Cilt sağlığını arttırmak için bağışıklık teşvik eder. DİYABET hastası olanlar için de etkilidir.

 

Hemoroid (Basur) sorunu olanlar, bol bol semizotu yemelidirler. Kabızlık sorunu olanlarda hemoroid olur. Kurtulmak için barsak’ ları yumuşatıcı besinler tüketmeliyiz. Hemoroid sorunu, Harran ovasında yaygındır. Ova da beslenme kültürü ve tembellik yaygın olması münasebetiyle, tabi ki hemoroid de yaygın olacaktır. Libya’nın bazı bölgeleri de, Harran ovası gibidir. Cenab-ı Allah, su, bolluk ve bereket vermiş ama, ağaçlandırma ve sebze yetiştiştirmeye üşeniyorlar. Kaddafi döneminde her aileye ayda ortalama 300 Libya dinarı veriyordu ve halk o para ile rahat geçinebiliyordu. Bu uygulama da Libya halkının çoğunu tembelliğe sürükledi. Sanayi toplumu olan ülkeler Libya oyununu Harran ovasında çiftçiyi bitirme desteklemesi adı altında, sözde çiftçiyi ödüllendirmedir. O ülkelerin bu desteğine affedersiniz, çüüüüüüş derler. Kimi kandırıyorlar. Düşmanını mat etmek istiyorsan, tembelliğe odaklandır ki, zaferi kazanasın. Cenab-ı Allah tembelleri ıslah etsin.

 

REÇETE 1- Malzeme: 500-600 gram arası semizotu, 100 gram taze Zencefil, Bir yemek kaşığı bal.

Hazırlanışı: Semizotu iyice yıkanıp süzüldükten sonra blender veya mutfak robotuna konur, taze Zencefil soyulup bal ile beraber ilave edilir, şeker hastası olan bal ilave etmez. Bu malzemeler püre haline geldikten sonra hiç bekletmeden aç karnına içilir.
NOT: Bu reçete de semizotunu yarıya düşürüp, portakal mevsiminde taze sıkılmış portakal suyu ile çırpıp içilirse daha da şifalı olur.
ŞİFASI: Bu reçeteyi uygulamanız halinde, bol idrar söktürür, kanı üre ve vücut’taki diğer iltihapları temizleyip, idrar yolları ile ihraç eder. İçtiğiniz zaman keyif verici serinlik hissedersiniz. Susuzluk sorununu çözer. Özellikle şeker hastası olanların sık sık su içmelerini azaltır.

 

REÇETE 2- Malzeme: 500 Gram taze semizotu, Yarım demet maydanoz, Yarım demet roka, Bir-iki adet limon suyu ve bir Türk kahvesi fincanı Zeytinyağı.

Hazırlanışı: Semizotu yıkayıp, metal bıçak kullanmadan elinizle doğrayıp derin cam kaseye koyun, diğer malzemeleri de doğrayıp ilave ettikten sonra, Zeytinyağı ve limon suyunu katarak, beklemeden ana (Sıcak) yemekten önce bu salatayı tüketin.
ŞİFASI: Böbreklerdeki kumu ve taşı döker. vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Zayıflatma etkinliğine hayret edip, olumlu sonuç alırsınız. İdrardaki tutukluluğu giderir. Ayrıca semizotunun havi olduğu jelatinimsi maddesi ile mide-barsak yanması sorunlarını çözer ve barsakları yumuşatır. Hemoroid sorunu olanlar için vazgeçilmez doğal bir ilaçtır. Dalak tıkanıklığı ve tembelliği için çok etkilidir.

NOT: Bu reçeteye, klasik beyaz peynir de ilave edebilirsiniz.

 

REÇETE 3- Malzeme 4 kişilik. 600 Gram semizotu, 200-250 gram arası yeşil mercimek, üç yumurta büyüklüğünde soğan, yarım demet maydanoz, bir baş sarımsak, 100 gram taze Zencefil, isteğe bağlı acı biber, iki adet domates ve Zeytinyağı.

Hazırlanışı: Mercimek haşlanıp süzülür, altı yağlanmış tepsiye yuvarlak doğranmış soğanlar dizilip üzerine haşladığınız mercimeği eşit olarak yaydıktan sonra soyulmuş ikiye bölünmüş sarımsak ve Zencefil tepsiye yayılır üzerine yarım haşlanmış semizotunu yayın ve yuvarlak doğradığınız domatesleri serip Zeytinyağını ilave edip fırına sürülür. İndirmeden 10 dakika önce ayıklayıp doğradığınız maydanozu tepsinin üzerine yayın, 10 dakika daha pişirip fırınını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.

ŞİFASI: Bu reçete güçsüzlük için çok etkilidir. Masa başında çalışanların beyin yorgunluğunu geçirir. Sinir krizlerini geçirir ve uykusuzluk sorunlarınızı düzenler.

NOT: Bu reçeteyi tepsi yerine güveçte yaparsanız daha şifalı ve lezzetli olur.

 

REÇETE 4- Malzeme: 250-300 Gram semizotu ve yeterince su.

Hazırlanışı: Semizotunu az suda yarım haşlayıp alnınıza bir tülbent ile bağlayın. Bu işlemi yatağa girmeden yapın, yatın.

ŞİFASI: Baş ağrısını giderir. Bu işlem, yanık, apseli bölgelere vurulunca ağrıyı keser, iyileşmesini hızlandırır.

NOT: Reçetelerin hazırlanması konusunda, görüş ve düşüncelerinizi sitemiz aracılığı ile paylaşabilirsiniz.
Cennet Vatanımızı bizlere kanları ve canları pahasına miras bırakan bütün şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ordularımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle, Gazileri minnetle anıyor. Hastalara acil şifalar diliyoruz.

 

UYARI! Semizotunun şifasını arttırmak için, Cüzdan muhasebesinden uzak olan ve vicdan sahibi doktorunuzun onayını aldıktan sonra, kullanmaya başlamanız daha da faydalı olur.

 

ÖZDEYİŞLER

1- Dünyada hiç kimseye boyun eğme, hürriyetini ancak bu yol ile koruyabilirsin. (Hz. Ali (r.a) )
2- Kelamından olurmalum, kişinin kendi miktarı. (Mevlana Hz.)
3- İnsanlığın bir tek malı vardır: Bilgi. Bir tek pisliği vardır: Bilgisizlik. (Sokrates)
4- Hakikatın varlığında hikmet doludur. (Nizami)
5- Cüzdan muhasebesinin konuştuğu yerde her şey susuyor. (Numan Aladağ)
6- Faziletli bir insan, faziletten bahsetmek yerine, faziletli ve vicdanlı davranırsa daha iyi olmaz mı? (Numan Aladağ)
7- Bilgisizlik koca bir milleti esaret altına alır. (Ahmet Mithat)

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun