Rüşvet ve haksız kazanç

Rüşvet ve haksız kazanç
15 Temmuz 2013 08:17

Ey yüce Türk İslam alemi!


Numan ALADAĞ H&H YORUM

Yazımızın konusu: Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşler Başkanlığı’nın, Helal kazanç, helal lokma duyurusu. 12 Temmuz Cuma günü Türkiye genelindeki, camilerde Hutbe’nin konusu olmuştur. Ve ben de bu duyurudan duygulanıp aynı paralelde bu yazıyı kaleme alarak siz saygıdeğer okuyucularımızla paylaşmayı bir görev saydım.
 
Hadis-i Şerifler:

”Rüşvet alan da veren de Cehennemliktir” Hz. Muhammed (S.A.V.)

”Mallarınızı zekat ile kale içine alın. Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz, dua ile de belaların reddine teşebbüs ediniz”
Hz. Muhammed (S.A.V.)
 
Hüküm ve müesseseleriyle hak ve adaleti gerçekleştirmeyi esas alan İslam dini meşru kazanç yollarını belirtmiş ve her çeşit zülmü yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda şöyle buyruluyor:
 
”Aranızda mallarınızı haksızlıkla yemeyin; bilerek günaha girerek insanların mallarından bir kısmını onu hakimlere aktarmayın.”
 
Yüce dinimize göre, yer ve gökteki bütün meşru nimetler insanların faydasına sunulmuştur.  Tarım, sanayicilik, ticaret, sanat ve sağlık hizmetleri gibi mesleklerin hepsi toplum için gerekli işlerdir. Kur’an-ı Kerim’de ”Sizin işiniz çeşitlidir.” buyrulurken bu gerçeğe işaret olunmuştur. Yüce Türk İslam toplumu’nun hayatı için gerekli olan bu mesleklerin, insanlara faydalı olması hakkaniyet, doğruluk ve adalet ölçülerine bağlıdır. Aldatma, dolandırıcılık, zulüm ve iltimasın yaygın olduğu toplumlarda, fertlerin biribirine güveni kalmaz. Aldatma; açıkgözlülük ve zeka eseri olarak benimsenir. Güçlü olanlar amacına erişmek için her çeşit yolu denemeyi kendi ahlakına göre meşru sayar. Menfaat duygusunun her kapıyı açacağı fikri, vicdanlara bir değer hükmü olarak yerleşir. Haklara, Layık (İiyakat) olma  ve çalışmak ile sahip olunamayacağı kanaati yerleşince, o toplumda huzur, uyum, hakka saygı ve vicdan muhasebesi gibi faziletleri beklemek uzak bir hayal olur.
   
Bir ülkede, zülme yol açan gayr-i meşru (Kara para) kazanç şekillerinden biri de rüşvettir. Rüşvet, tabir olarak, karşılığında bir bedel bir karşılık verilmeyerek alınan şey demektir. Rüşvet alan da veren de dinen kötülenmeye ve ayıplanmağa müstehaktır. Ey rüşvet işine bulaşanlar! Birisi sizin faaliyetlerinizi, adli ve güvenlik kuvvetlerine şikayet ediyorsa; şikayet eden kişinin elini öpmelisiniz. şikayet eden kişi sizi ALLAH’ın ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının yasakladığı faaliyetlerden caydırıp günah işlemenizi frenler. O kişiye düşman gözü ile baktığınız zaman, hem bu dünyada, hem de ahirette çekersiniz. Zaten yapılması gereken bir işin, menfaat karşılığı yapılması veya ehliyetli olmayan kişilerin layık olmadıkları mevki ve makamlara getirilmesi ve seçilmesi de rüşvettir.

Menfaatler müşterek olunca, her türlü dil konuşulur, her yola girer, hatta menfaatlere karşı umursamaz gibi görünmesini de bilirler. Menfaatler kürsüye benzer. Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir. Haram yollarla elde edilen kazançların en belalısı olduğunun bilincindemiyız?
 
Bir ülkede rüşvet yaygınsa, o ülkenin, stratejik ve ekonomik bakımından darboğaza girmesi kaçınılmazdır. Rüşvete göz yuman da, alan da ve verende de, Vatan sevgisi, namus ve şeref olduğundan bahsedebilirmisiniz? Rüşvet, alan, veren ve göz yuman, kişiye özel menfaat temini için, kendi tasarrufunda olan her türlü tavizi verir. Ve bu faaliyetlerin sonu da, ALLAH korusun felaketle noktalanır.

Netice olarak: Menfaatler müşterek olunca, ahbap çavuş işi olmamalıdır. Vatanını, namusunu, şerefini, çocuklarına helal ve rahmetle anılabilmesi için bir miras bırakmak isteyen, rüşvet işine bulaşmaz ve bulaşanlar da deşifre edilmeli ki, toplumun başına bela olmasın.
 
Prof. Dr. (Kimya Yük. Müh.) Abdullah Çoban ve Numan Aladağ’dan, sağlıklı ve doğal limonata tarifi:

Malzeme: 1- 12 adet limon. 2- 100 gram taze, yoksa 50 gram kuru Zencefil. 3- bir demet taze nane. 4- 3,5 litre su. 5- Yeterince bal veya şeker. 6- 10 Adet acı badem. 7- İki yemek kaşığı Zeytinyağı.

Hazırlanışı: Üç adet limon iyice yıkanıp, çekirdekleri ayıklandıktan sonra ceviz büyüklüğünde doğranıp robota atılır. Nane iyice ayıklanıp yıkanır, taze Zencefil soyulup küçük parçalar halinde, yoksa toz Zencefil, 10 adet acı badem ağartılıp diğer malzemeler ve Zeytinyağı ile birlikte hepsi robotta püre haline getirilip bir tencereye boşaltıp, yeterince bal veya şeker ve 9 adet sıkılmış limon suyu ilave edildikten sonra, cam şişelere doldurulup buzdolabına konur.

Bu limonata vezgeçemeyeceğiniz doğal bir içecektir. Ayrıca, bu limomata böbrek taşları için de çok faydalıdır. Afiyet olsun.

Not: Limonata ile ilgili soru ve önerileriniz için. 544-6239117 telefonu arayabilirsiniz.
 
 
Cenab-ı Hak! Rüşvet ve haksız kazanç faaliyetinde olanların mütehakkını verip yaptığı her türlü faaliyetlerin bin kat karşılığını  versin inşallah.
 
Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve hayatını kaybeden Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar, hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
Not:
Rüşvet ve haksız kazanç yazısının devamını takip ediniz. Tüketici, sanayici ve çiftçi nasıl sömürülüyor? Önemli açıklamaları bekleyin.

18-Şubat 2013 Pazartesi günü sitemizde yayınlanan, Akçakale ve gururumuz başlıklı yazıyı bir kez daha okuyup, bu konuda daha geniş bilgiye sahip olacaksınız. 
 
Özdeyişler:

Cumhuriyetler lüks, saltanat idareleri ise fakirlik yüzünden yıkılırlar. (Montesquieu)

Hükümetlerin en kötüsü, suçsuzu korkutandır. (BEYDEBA)

En iyi hükümet, faydasız insanı en az olan hükümettir. (Voltaire)

Hükümetler ve kocalar, yanıldıklarını hiçbir zaman kabul etmezler. (H. de Balzac)

Her memleketin hak ettiği bir hükümet vardır. (Joseph de Maistre)

İnsan ne kadar çok şeyden utanırsa, o kadar şeref ve onur sahibi olur. (G. Bernard Shaw)

Utanç yoksullarda, pervasızlık zenginlerde bulunur. (Hesiodos)


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun