Artık internete de RTÜK denetimi var

Artık internete de RTÜK denetimi var
22 Mart 2018 08:08

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi yasası meclisten geçti. Meclis’te görüşülen torba tasarının kabul edilen maddesine göre, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri de yine RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alması gerekecek.

 

 

RTÜK artık yayınlarından memnun kalmadığı internet içerikleri için yayın yasağı getirebilecek. Sulh ceza hakimi, RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Bu karara Ceza Mahkemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilecek.

Yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesi ile söz konusu yayınların denetlenmesi ve getirilen bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 6 ay içerisinde birlikte çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

 

 

AKP’nin son anda eklediği düzenleme ile engellemelerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca yapılacağı yasa metnine eklendi.

Önergeyle istenmeyen içeriğin çıkarılması ya da ilgili içeriğe erişimin engellenmesi kararının uygulamasına ilişkin de düzenleme yapılırken, bunun gerekçesi olaraksa “Bireysel iletişim ile görsel işitsel içerik paylaşılabilen video paylaşım ve sosyal medya platformları gibi kullanıcıların maddenin kapsamında bulunmadığı hususu açıkça düzenlenmek suretiyle bu konudaki tereddütler giderilmektedir” açıklaması yapıldı.

Muhalefet düzenlemeye ilişkin olarak “bu internetin üzerine çuval geçirmeye çalışmaktır” açıklamasını yaptı.