Rahşan Ecevit benim için vefanın adıdır

Rahşan Ecevit benim için vefanın adıdır
18 Ocak 2020 12:24

Benim gözümden Rahşan Ecevit;

 

 

Engin BALIM H&H YORUM

 

Or-An sitesinde 90’lı yıllarda çocukken, her gün gördüğüm komşumuz. Korumasız, elinde manav poşetleriyle, kendi alışverişini, yemeğini yapan, üzerinde krem rengi bir pardesü, altında uzunca bir etek, kuaför görmemiş, ama özenle taranmış saçlar…

 

 

Basketbol oynayan bizlere, ‘kim önde bakalım’ diye takılan, gülümseyen, samimi bir insan..

 

 

Yıllar geçti, üniversite talebesi olduk, siyasi kimliğe de sahibiz…

 

 

Bülent Ecevit’in  vefatı nedeni ile arkadaşlarımla, evine gittiğimizde, dışarıda kar ve buz vardı! siyasileri bile acısından kabul etmiyorken, elimizde mum ve karanfiller ile gelen biz gençleri iki dakika da olsa kapıdan selamlamış, teşekkür etmişti.

 

 

Cenaze töreni; Kocatepe Cami’sinden, devlet mezarlığına kadar, büyük, tarihi bir kalabalıkla, kortej halinde ilerliyordu…

 

 

O yaşlı kadın, Ankara ayazında, adım adım, cenaze aracına iki eliyle tutunarak, Beştepe ‘deki devlet mezarlığına kadar yürüdü. Merakla yakınında bir yerlerden, yüzünde hüzün ama kararlı adımlarla, sevdiği adamı, saygı ile, dim dik uğurlayan kadını izledim.

 

 

Ecevit ile; aşkları, dostlukları, yoldaşlıkları derindi.

 

 

Yıllar geçti; aile dostumuz, büyük yazar, Turgut Özakman’ı kaybettik… Kocatepe’nin avlusu hınca hınç dolu; ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye inliyor…

 

 

Karşıyaka Mezarlığı’na geldik; 100 kişi ancak var; Mehmet Haberal’ı o gün çok takdir ettim, elleri ile babasını mezara koyar gibi Özakman’ı ebedi istirahatgahına yerleştirdi.

 

 

Çam ağaçlarının arasında, başörtülü, yaşlı bir kadın farkettim. Yahu nereden tanıyorum bu kadını, vs diye düşünürken; 90 yaşlarındaki kişinin Rahşan Evevit olduğunu anlayıp şaşırdım! O kadar sıcaktı ki, olduğumuz yerde ter içinde kalmıştık!

 

 

Rahşan Hanım, Or-An sitesinde iki apartman yanlarında oturan, komşusu Özakman için, ilerlemiş yaşına ve aşırı sıcağa rağmen, mezara kadar gelmişti.

 

 

Hani klişe bir laf vardır; ‘pazara kadar değil, mezara kadar’ diye; Rahşan Ecevit vefanın adıydı…

 

 

Engin Balım Twitter