Putin çok akıllı-Türk Akımı

Putin çok akıllı-Türk Akımı
8 Mayıs 2017 17:30

Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinden sadece birkaç gün sonra Rus doğalgaz şirketi Gazprom dün, Türk akımı boru hattının inşasına başlandığını açıkladı.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
İnşa çalışmalarının ilk noktası Karadeniz’in Rusya’ya yakın bölümü, yani inşaat artık başladı ve Türk akımı boru hattı 2019’da bitecek, Gazprom dün bitiş tarihini de verdi açıklamasında.

 
Gazprom’un açıklamasında Putin’in Erdoğan ile ilişkilerini hangi temelde düzenlediğine dair de önemli işaretler var.

 

 
Şöyle ki, Gazprom açıklamasında, “Türk akımı projesinin inşaatına aslında 20015’de başlanacaktı ancak Rusya ve Türkiye arasında, Türkiye Suriye sınırında bir Rus savaş jetinin düşürülmesi nedeniyle çıkan diplomatik krizden dolayı inşaatın başlaması gecikti.” dedi.

 
Bu açıklamanın Putin’in Erdoğan’la görüşmesinden birkaç gün sonra yapılması, Putin’in bu görüşmeden beklediği en önemli sonucun Türk akımı boru hattı inşasının başlamasının temelini oluşturmak olduğu anlaşılıyor.

 
Türk akımı boru hattı Rusya için ekonomik açıdan çok önemli, nitekim Gazprom’un dün yaptığı açıklamada bunun Rusya için önemi, “Türk ve Avrupalı müşterilerimiz 2019 sonundan itibaren Rus gazını ithal etmek için çok güvenilir ve kolay bir rotaya sahip olacaklar.” sözleriyle ifade ediliyor.

 
Putin’in siyasi konulardaki, örneğin Suriye, Suriye’deki muhaliflerin radikal olan grupları konusundaki tutumu Erdoğan ile tamamen ters.
Ancak Putin, Türk akımı boru hattının inşasını bu büyük siyasi çelişkilerden arındırarak istediği adımları atmada mahir.

 
Erdoğan normalde bilhassa da Suriye ve desteklediği radikal muhalif gruplar konusunda çok hassas ancak Putin ile olan ilişkilerinde bu hassasiyetini alevlendirmiyor.

 
Bunun en önemli sebeplerinden birisi de Putin’in dış politika konusundaki becerisi ve ayrıştırılmış politika geliştirme konusundaki ustalığı.

 

 
FİKRİ SAĞLAR’IN AKŞAM GAZETESİ’NE MANŞET VERMESİ TASVİP EDİLEMEZ

 

 
Akşam Gazetesi doğrudan iktidarın yayın organı.

 
CHP’li muhalifler görüşlerini tabii ki açıklayabilirler ama bunu Akşam gibi gazetelerde yapmaları güzel de değil, kabul edilebilir de değil.

 
Geçmişte de bunun örneklerini görmüştük, bazı CHP’li muhalifler iktidarın doğrudan yayın organlarına CHP hakkında eleştirilerde bulunmuşlardı.

 
Bunu hiçbir zaman içim almadı, Fikri Sağlar konusunda da içim almadı.

 
Ancak CHP içindeki mesele bunun çok ötesinde bir mesele.

 

 
CHP’nin yeni bir rota ve yönetime ihtiyacı var, mesele bu kadar basit.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan