Prostat Kanseri Tedavisi ve Prostat Kanseri Ameliyatı

Prostat Kanseri Tedavisi ve Prostat Kanseri Ameliyatı
18 Aralık 2017 13:14

Prostat Kanseri Nedir?

 

Prostat kanseri sadece erkeklerde görülen ve son yıllarda sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. Oldukça tehlike arz eden bu hastalığın yalnızca erkeklerde görülmesinin nedeni de prostatın sadece erkeklerde bulunmasıdır. Prostattaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelerin çoğalmasını engellemesiyle oluşmaktadır. Hastalık zamanla vücudun diğer yerlerine de yayılabilmektedir.

Prostat Kanserinin Çeşitleri Var Mıdır?

Her hastalık gibi prostat kanserinin de türleri bulunmaktadır. Ayrıca prostat kanseri kötü huylu veya iyi huylu da olabilir. Bu da tedavi sürecini etkileyen en önemli nedendir. Yani iyi huylu ise tedavi görülerek bu hastalıktan tamamen kurtulunabilir. Ancak kötü huylu ise ve hastalık ilerlemişse tedaviye cevap vermeyebilir. Bu nedenle prostat kanseri tedavisi yapılması için hastalığın derecesi belirlenmelidir.

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Önemli Midir?

Prostat kanseri tedavisi öncelikle kanserin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna bakılarak yapılır. Ancak hastalık iyi huylu da olsa kötü huylu da olsa hastalığın daha yeni belirdiği zamanki tedavi ile ilerledikten sonraki tedavi elbette aynı olmamaktadır. Her hastalık için olduğu gibi prostat kanseri tedavisi için de erken teşhis hayat kurtarır. Çünkü hastalık yeni çıktığında vücut direncini henüz ele geçirmediği için tedavi ile kendini bırakabilir ve hem ilerlemesi durdurulup hem de kanserli hücreler yok edilebilir.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tanısı konulduktan sonra, hastalığın da çeşidi belirlenmeli ve ardından o hastalığa göre prostat kanseri tedavisi uygulanmaktadır. Prostat kanseri tanısı konulurken diğer aile bireylerine bakılır ve bu hastalığın genetik olup olmadığı öğrenilir. İyi huylu ise ilaçla veya da cerrahi yöntemlerle bu hastalıktan kurtulunabilir. Daha sonra prostat kanseri tedavisi için hastanın yaşı, prostatın bezinin boyutu, tedaviden etkileneceği başka hastalığının bulunması, hastalığın ilerlemesiyle oluşan şikayetin şiddetli olması gibi durumlar tedaviyi oldukça etkilemektedir. Bunlar belirlendikten sonra prostat kanseri ameliyatı için hastalığın hangi evrede olduğuna bakılır. Hatalık ya erken evrede ya da ilerlemiş evrede bulunmaktadır. Eğer hastalık erken evrede ise iki çeşit tedavi yöntemi kullanılır. Bu yöntemler; Radikal Prostatektomi diğeri ise radyasyon tedavisidir. Bu iki tedavi türünün hem yapılış hem de yan etki bakımından farklılıkları bulunmaktadır. Birinde kanser hücreleri vücuttan tamamen çıkarılırken diğeri vücut içinde kanser hücrelerini öldürmek için yapılmaktadır.

Hastalık ilerlemiş evrede ise prostat kanseri tedavisi erken evredeki gibi olmamaktadır. Bu evrede genellikle hormonal tedavi yöntemi kullanılır. Çünkü hastalık ilerlemiştir ve erken evrede tedavi yöntemleri prostat kanseri tedavisi için kullanılsa da hiç bir işe yaramayacaktır. Bu evrede hastalığın yok edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir ancak ilerleme durdurulabilinmektedir. Detaylı bilgi almak için http://www.prostatkanseridernegi.org adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.