Piyasaları Kim salladı!

Piyasaları Kim salladı!
5 Eylül 2017 09:50

Altının ons fiyatı, Kuzey Kore’nin “hidrojen bombası” denemesi sonrasında 1 yılın zirvesini gördü. Küresel hisse senetleri piyasası ise haftaya düşüşle başladı.

 

 

Engin Esen / Sözcü

 

 

Kuzey Kore’nin önceki gün yaptığı hidrojen bombası denemesi Japon Denizi’nde 6.3’lük yer sarsıntısına neden olurken, dünya piyasalarını da sarsarak ‘güvenli limanlara’ akın başlattı. Yatırımcıların riskten kaçmak istediği durumlarda ilk akla gelen yatırım aracı altının ons fiyatı yüzde 0.9 artışla son 11 ayın en üst seviyesi olan 1339 doları geçti. Altın en son bu seviyeyi 27 Eylül 2016’da aşmıştı. Diğer güvenli limanlardan Japon Yeni ve İsviçre Frangı da ABD Doları karşısında yüzde 0.7’şer değer kazanırken, frank 0.9575 dolar, yen ise 109.50 dolar seviyesini gördü.

 

 

SALDIRI BEKLENTİSİ AZ

 

 

23 gelişmiş ve 24 gelişen piyasa borsalarının takip edildiği MSCI ACWI endeksi yüzde 0.2 ile son 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Düşüş, Londra’daki FTSE 100 endeksinde yüzde 0.3’ü bulurken, Almanya’daki DAX endeksinde yüzde 0.2 oldu. Asya-Pasifik ülkeleri endeksleri ortalaması yüzde 0.6 ile 11 Ağustos’tan bu yanaki en büyük gerilemeyi yaşarken, en büyük düşüşler yüzde 1.2 ile Güney Kore’deki Kospi endeksinde ve yüzde 1 ile Hong Kong’daki Hang Seng endekslerinde görüldü. Kuzey Kore’nin yeni bir kıtalararası balistik füze denemesi yapacağı haberi, piyasalardaki gerginliği daha da artırdı. ABD’li bankacılık devi Citigroup tarafından müşterilere gönderilen değerlendirme notunda, piyasalardaki hareketin kısa süreli olacağı öngörülürken, Kuzey Kore’nin füze ve bomba denemelerine, ABD ve diğer ülkelerin askeri bir yanıt verme olasılığının düşük olduğu ifade edildi.

 

 

TATİL SONA ERDİ

 

 

Kurban Bayramı tatili nedeniyle geçen hafta perşembe günü öğlen kapanan yurtiçi piyasalarda işlemler bu sabahtan itibaren başlarken, Kuzey Kore geriliminin yanı sıra, ağustos ayı enflasyon verisinin piyasaları etkilemesi bekleniyor. Ayrıca, sonbahara girilmesiyle birlikte yeni bütçe hazırlığı, KDV Kanunu’nun yenilenmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitme ihtimali, geride kalan çeyreklere ilişkin işsizlik, enflasyon ve turizm verileri de önümüzdeki haftalar boyunca Türk piyasalarının gündemini belirleyecek.
Türkiye’de piyasalar kapalıyken, dolar/TL uluslararası piyasalarda dün 3.43 seviyelerinde işlem gördü. Euro ise perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı konuşmada aşırı değerlenmeden şikayet edeceği beklentisine rağmen gücünü korudu. Uluslararası piyasalarda Euro/TL 4.084 seviyesinde seyretti.

 
Kuzey Kore’yi Çin ayakta tutuyor

 

 

290 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Kanada ile birlikte ABD’nin en büyük ticari ortağı olan Çin, Kuzey Kore’nin ithalat ve ihracatının yaklaşık yüzde 85’ini karşılıyor. Kesin olmayan verilere göre, Çin’den Kuzey Kore’ye yılda yaklaşık 3.4 milyar dolar ihracat yapılırken, Çin’in bu küçük komşusundan ithalatı 2.5-3 milyar dolar arasında. Türkiye ise Kuzey Kore’nin en çok ihracat yaptığı 10’uncu ülke durumunda. 2015 yılında Kuzey Kore’den tamamına yakını sanayi yağı olmak üzere 14 milyon dolarlık mal alan Türkiye, aynı dönemde bu ülkeye 4.6 milyon dolar değerinde petrol, 17 milyon dolarlık çimento sattı.