Palm yağındaki kanserojen madde iddiaları Meclis’e taşındı!

Palm yağındaki kanserojen madde iddiaları Meclis’e taşındı!
20 Haziran 2017 10:50

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, palmiye ağacından üretilen palm yağlarındaki kanserojen madde iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Konuyu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a soru önergesi olarak yönelten Gürer, ülkemizde bu iddiayla ilgili araştırma yapılıp yapılmadığını sordu.

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü’nün (FAO), palmiyeden elde edilen palm yağlarının oluşumu sırasında 200 dereceye kadar ısıtılmasının insan sağlığını olumsuz etkilediği ve kanserojen maddeye dönüştüğü yönünde değerlendirmeler yaptığını anımsattı.

 

 

Gürer, WHO ve FAO’nun bu değerlendirmeleriyle ilgili bir inceleme yapılıp yapılmadığını sorduğu önergesinde, “Ülkemizde bu bağlamda bir araştırma yapılmış mıdır? 2015-2017 yılları arasında dış alımda ülkemize gelen miktar ve ödenen tutar ne kadardır? Ayçiçek yağında dış alımda yüzde 36 olan vergi uygulaması palm yağında ne kadardır? Ülkemizde son 5 yıl içinde ambalajlanarak satılan palm yağı miktarı ne kadardır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.