Orucun manevi armağanları

Orucun manevi armağanları
15 Haziran 2015 10:27

Ey Yüce Türk İslam alemi! Cenab-ı Allah nasip ederse, 18 Haziran Perşembe günü Mübarek Ramazan ayının başlangıcıdır: Sohbetimiz, hiç bir ibadetimize muadil olmayan, karşılığı Cenab-ı Allah tarafından verilecek bir ibadet olan oruç hakkındadır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Topraktan yarattığı insanı, İslam dini ile şereflendirip sonra emirlerine muhatap tutan Allah’a sonsuz hamd-ü senalar olsun.

 

Cenab-ı Allah’ın habibi, Enbiyanın hatibi Hz. Muhammed Mustafa’ya, al-ü ashabına ezelden ebede salat-ü selam olsun. İslam dini, cemaat ruhuna büyük bir önem vermiş ve insanlara doğru yol için camide namaz-vaaz’ı, Ramazan ayında Orucu dini bir vecibe kılmıştır.

 

Kur’an, Cenab-ı Allah’ın kelamıdır. Allah kelamı’ derinliği ve sahili olmayan büyüklüğünü akıl alamayan bir denizdir. Bu deniz içinde insan aklının kavramayacağı nitelikte ve gücünün yetebildiği kadar balık tutabilir. Onun içindir ki, ”Her şey’in bir zekatı (Temizlenmesi) vardır. Vücudumuzun zekatı da Oruçtur. Oruç, sabrın yarısıdır.” Temizlenen vücut, sıhhate kavuşacağından dolayı Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde; ”Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız” buyurmuştur.

 

Ey Yüce Türk İslam alemi!

 

Cenab-ı Hakk, zat-ı ilahisine ibadet etmek için yaratmış ve birtakım kulluk görevleriyle mükellef tutmuştur. Bu ibadetlerin bir kısmı, içten başlayıp dışa doğru genişleyen; bir kısmı da mahallinden merkeze doğru özellikler arz etmektedirler.

 

Oruç tutmaktan maksat, nefse hakimiyeti te’min, vicdan sahibi olmak ve Allah’tan korkmaktır. Sadece mideyi boş tutmak değildir. Bu sebeple Oruçlu bir mü’min, vücut uzuvlarının tamamı ile Oruca iştirak etmelidir. Bilmeyerek haram kazanç elde edenlerin, sessiz sedasız elde ettikleri O haram kazancı aynı yere iade etmelidirler ki, Canab-ı Allah, günahlarını affedip, yaptığı ibadet ve duaları kabul etsin.

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: ”Yalan sözü ve yalanla iş görmeyi terk etmeyenin yeme ve içmesini bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.’‘ buyuruyor.

 

Nefse hakimiyetin en net çaresi, en emin yolu oruç tutmaktır. Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerimde buyuruyor ki: ”Ey İman edenler, sizden evvelki (Ümmet) lere yazıldığı gibi sizin üzerinize de Oruç yazıldı (Farz edildi). Ta ki korunasınız.”

 

Gün sayısında, mevsim ve zamanlarda bazı farklar bulunmakla beraber bizden önceki ümmetlere Oruç farz kılınmıştı. Cenab-ı Hakk onlara ihsan ettiği bu lütfu bize de ikram etti ve takva mertebesine ersinler diye, hicretin ikinci senesi, Ümmet-i Muhammed’e Orucu farz kıldı. Bir aile nasıl ki maddi gıdaları için yemek sofrasında buluşuyorlarsa manevi gıda için ise, Ramazan ayı boyunca Kur’an-ı Kerim okuyarak Kur’an okuma sofralarında buluşmalılar.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, Mübarek Ramazan ayında Yüce Türk İslam alemine, kısmen de olsa, sitemiz aracılığı ile, yardımcı olmak düşüncesi Rabbimizin rızasına vesile olur ümidi ile Orucun hakikatlerini bilgimiz nispetinde siz kıymetli okuyucularımızla paylaştık. Cenab-ı Allah farz olan ibadetleri başarmayı muvaffak ve rıza-i ilahisine nail eylesin.

 

Vatan şehitlerini, atalarımızı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle Gazileri minnetle anar. Mübarek günlerin yüzüsuyu hürmetine, borçlulara eda, hastalara şifa-i şerifler, dileriz.

 

RAMAZAN-I ŞERİFİNİZ MÜMAREK OLSUN. ALLAH TEKRARINI NASİP ETSİN

 

Temizleyip vicdanı,
İnsan eder insanı,
On bir ayın sultanı,
Ya Mübarek Ramazan! Sensin aylara Sultan.

Ondadır yargılama rahmet,
Ondadır her türlü bereket,
Ey Hazret-i Muhammed, eyle şefaat,
Ya Mübarek Ramazan! Sensin aylara Sultan .

Ne güzeldir vicdan sahibinin oruç tutması,
Ne güzeldir sevaba sevap katması,
Ne güzeldir Müslümanın vicdan muhasebesi yapması,
Ya Mübarek Ramazan! Sensin aylara Sultan. (Numan Aladağ)

 

Kaynaklar

Hindistan’nın İslam araştırma enstütüsü başkanlarından, Seyyid Asaf Ali
Örnekal Cami-i’nin imam hatiplerinden Hasan Burkay 1963
Mehmet Emre Hadisler 1974

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun