Önce AYM üyesi sonra İçişleri Bakanlığı… Işık düellosu

Önce AYM üyesi sonra İçişleri Bakanlığı… Işık düellosu
14 Ekim 2020 08:09

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı tanımaması sonrası AYM Üyesi Engin Yıldırım sosyal medyadan AYM binasının fotoğrafını paylaşarak “ışıklar yanıyor” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı da AYM üyesine benzer fotoğrafla yanıt verdi. Adalet Bakanı Gül de “Işıkları millet açar, millet kapatır” dedi. Yıldırım bir süre sonra attığı tweet’leri sildi ve açıklama yaptı.

 

 

Ağır Ceza Mahkemesi heyeti kararında Anayasa Mahkemesi’nin “Yerindelik denetimi yapılacak şekilde mahkememize yeniden yargılama kararı verilmesi ve hemen durma kararı verilmesine dair vermiş olduğu karar mahkememizin görev ve yetki alanı içerisinde verilmiş olan karara müdahaledir” ifadeleri kullanılmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

 

 

AYM ÜYESİNDEN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

 

 

Yerel mahkemenin kararının ardından Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Yıldırım, AYM binasının fotoğrafını “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı.

Yıldırım’ın paylaşımının yerel mahkemenin AYM’nin Enis Berberoğlu kararını tanımamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

 

PAYLAŞIMLARI SİLDİ, AÇIKLAMA YAPTI

 

Engin Yıldırım bir süre sonra yaptığı iki paylaşımı sildi ve şu açıklamayı yaptı: Şahsi Twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir.

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: IŞIKLARIMIZ HİÇ SÖNMÜYOR

 

AYM üyesinin paylaşımına İçişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. İçişleri tarafından bakanlık binasının kullanıldığı paylaşımda “Işıklarımız hiç sönmüyor” ifadelerine yer verildi.